Nyár végén a legtöbb a válás: mi az oka?

2019. augusztus 29.
Augusztus nemcsak a nyár végét jelenti, hanem úgy tűnik, sok házasságét is. Mi az oka annak, hogy az ősz beköszöntével ugrásszerűen megemelkedik a válókeresetek száma?

A Washington Egyetem kutatói a nyár végén hirtelen megemelkedő válások hátterében húzódó okokat tanulmányozták. Egy válóperes ügyvéd, Chris Farish is megerősítette, amire a kutatók is felfigyeltek. “Valóban az a tendencia, hogy akik tavasszal, vagy előző ősszel konzultálnak velem egy esetleges válóperrel kapcsolatban, azok augusztus végén indítják el végül a procedúrát” – erősítette meg az ügyvéd. De mi áll a jelenség hátterében?

Még adnak egy esélyt a nyárnak
A párok gyakran gondolják úgy, hogy a nyár és a nyaralás még megmentheti a házasságukat, ám legtöbbször csalódniuk kell. “Sok ember reménnyel telve tekint a nyárra, ami egy új kezdetnek tűnik számukra, egy sokkal nyugodtabb és békésebb időszaknak, amikor nyaralás közben kiszakadnak a hétköznapokból, és remélik, ez segít befoltozni a kapcsolatukat is. Ám általában csalódottan tapasztalják, hogy a kapcsolati mintázat nem változik meg” – magyarázta Lori Gephart házassági mediátor.

A nyár rávilágít a problémákra
Ahelyett, hogy javítana a helyzeten, a nyár inkább felerősíti a problémákat. Iskolaidő alatt általában rutinszerűen tesszük a dolgunkat, ellátjuk a gyerekeket, elvisszük őket iskolába, dolgozunk, hazamegyünk, főzünk, leckét írunk és lefekszünk aludni, majd reggel az egész kezdődik előlről. “Szünidőben ez a rutin felborul. A nyaralás ráadásul a családi kötelékek szorosabbra fonásáról szólna, ám a több együtt töltött idő felerősítheti a hétköznapi rutin mögött lappangó feszültségeket, és a törésvonalak mentén a házasság könnyebben szétesik” – mondta a házassági tanácsadó.


Üres fészek szindróma
Augusztusban költöznek be az egyetemi, főiskolai kollégiumba, albérletbe a lassan felnőtté váló gyerekek, akik után üres marad a ház. A hirtelen kettesben maradt párok közül sokan nem tudják megtalálni korábbi szerepüket a házasságukban, nem tudják felfrissíteni kapcsolatukat, így a válóperes ügyvédnél kötnek ki.

Folytonos halasztgatás
Sok pár nem akarja az iskolaévben közölni a gyerekekkel, hogy a válás mellett döntöttek, a nyár beköszöntével viszont a vakációt nem akarják elrontani a rossz hírrel, esetleg a már korábban lefoglalt családi vakáció terveit nem akarják felborítani. Ám nyár végén, miután vége a nyaralásnak, általában nem várnak tovább a válással sem.

Augusztusban könnyebben fogadják a gyerekek
A válás különösen a gyerekeknek nehéz, hát még ha a karácsonyi ünnepek időszakára esik. A házassági tanácsadó szerint ha egy pár a válás mellett dönt, az augusztus vége talán kevésbé rossz időzítés, mivel így még van ideje lecsillapodni az első érzelmi sokknak az ünnepekre.

Nyáron gyakoribb a hűtlenség
A válás egyik leggyakoribb oka a hűtlenség. Nyáron könnyebben elcsábul az ember, akár házasságban él, akár nem. “Nyáron az emberek játékosabbak, felelőtlenebbek. Ám ezt a párkapcsolatok is megérzik” – mondta a párkapcsolati mediátor.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash