A tudomány szerint a karácsonyi dalok tényleg boldoggá tesznek

2019. november 16.
Lassan beérünk a karácsonyi szezonba, és egyre több helyen hallunk karácsonyi dalokat. Többé nem kell szégyenkeznünk, ha a Last Christmas-t dudorásszuk: pszichológiai tény, hogy a karácsonyi dalok boldogabbá tesznek.

Ahogy annak is, ha hetekkel korábban elkezdjük feldíszíteni az otthonunkat az ünnepekre, a karácsonyi daloknak is pozitív hatásuk van a lelki állapotunkra. Az illatokról már rég bebizonyosodott, hogy ezek az ingerek képesek a leghatékonyabban előhívni az emlékeinket (ideje megsütni az első adag mézeskalácsot is), a zene viszont a hangulatunk javításában jeleskedik.


A Portói Egyetem tanulmányának hála tudományosan is bizonyítást nyert, hogy a zene az egyik legörömtelibb emberi tapasztalás. A karácsonyi dalok nem csak a gyors tempó és élénk előadásmód miatt különösen hatékonyak a jókedv fokozására. Mivel ismerős, ezerszer hallott dallamok, így az agyunk még nagyobb örömmel fogadja, ha ilyen zenéket hallgatunk. Amellett tehát, hogy fülbemászó dalokról van szó, felébresztik bennünk a nosztalgiát is.

Az ünnepek idején hallott énekek általában a családról, hagyományokról és vallási szimbólumokról szólnak. A nosztalgia pedig pont az ilyen érzelmi és szociális kötődéseket hívja elő. Akár bevalljuk, akár nem, a karácsonyi dalok összehozzák az embereket és emlékeztetnek arra, hogy milyen örömteli a várakozás az ünnepekre. A portugál kutatás azt is bebizonyította, hogy az agyunk azon régiója, amely a zenére adott érzelmi reakciókért felelős, sokkal intenzívebben reagál, ha vidám zenét, például karácsonyi dalokat hallunk.

Ha még úgy érezzük, hogy túl korai lenne karácsonyi dalokba fojtani a búskomor időjárást, az is teljesen érthető. De ne dőljünk be a szürkeségnek, és a szomorkás dallamok helyett akkor is hallgassunk valami vidám, pörgős zenét, hogy jobb kedvre hangolódjunk.


Fotó: Unsplash