Egyetemista lányokat vetkőztettek le Indiában, hogy kiderítsék, menstruálnak-e

2020. február 21.
Indiában a mai napi úgy tartják, hogy a havi vérzés egy „mocskos” dolog, a menstruáló nőket éppen ezért erősen korlátozzák az életükben.

A múlt héten az India nyugati részén található Gudzsarát állam egyik egyetemén több diáklányt is arra kényszerítettek, hogy férfi tanáraik előtt levetkőzve bizonyítsák be, hogy nem menstruálnak. Ezek azok a pillanatok, amikor nehéz elhinni, hogy valóban a 21. században élünk.

India-menstruáció

Míg egy ilyen eset a nyugati társadalmakban elfogadhatatlan lenne, addig Indiában sajnos egyáltalán nem számít botrányosnak. Indiában ugyanis a menstruáló nőket a mai napig erősen korlátozzák az életükben. Maga a havi vérzés is tabunak számít, a vérző nőket pedig tisztátalannak tekintik. Ha a nők éppen menstruálnak, akkor nemcsak a vallási és társadalmi eseményeken nem vehetnek részt, de kitiltják őket a templomokból is, és nem mehetnek a konyha közelébe sem. A menstruáló diákok nem érintkezhetnek diáktársaikkal, ebédidőben a többiektől távol kell enniük, majd saját maguk után elmosogatniuk, a tantermekben pedig a legutolsó sorban kell ülniük.

A fenti eset a Shree Sahajanand Girls Institute-ban (SSGI), egy konzervatív hindu vallási csoport által irányított lányiskolában történt. Az egyetem szabályzata előírja, hogy a lányoknak minden hónapban a vérzésük idején be kell írni magukat a diákszállójuk rendszerébe, így ellenőrzik, hogy betartják-e a rájuk vonatkozó tiltásokat. Ebből a megalázó procedúrából, na meg persze a megkülönböztetésből lett elegük a diákoknak, és tiltakozásul a legutóbbi két hónapban egyikük sem jelentkezett le a rendszerben.

Ezt egy idő után a szálló vezetője is észrevette, aki panaszt is tett az egyetem igazgatójánál. Felháborítónak találta, hogy a menstruáló lányok bemennek a konyhába, érintkeznek a többiekkel, és még a templomhoz is közel merészkednek… A panasz után 68 egyetemista lányt vittek el egyesével a mosdóba, ahol a bugyijukat lehúzva kellett igazolniuk férfi tanáraiknak, hogy nem menstruálnak.

A felháborító esetről a BBC is beszámolt, és meg is szólaltatott néhány érintettet. A lányok annyit mondtak, hogy az eljárás rendkívül fájdalmas volt, és mélyen traumatizálta őket.

De Indiában nem csak a menstruáló nők helyzetével vannak komoly problémák. Egy felmérés szerint a nők számára India a világ legveszélyesebb országa, ahol minden órában 40 bűncselekményt követnek el nők ellen, és a dolgozó nők mindegyike volt már szexuális bántalmazás áldozata. Az indiai  nők jogait a társadalmi beidegződések mellett még a vallási hagyományok is korlátozzák.

Fotó: Getty Images

Forrásmarieclaire.co.uk