A fiatal férfiak méltatják a nemi egyenlőséget, de továbbra sem porszívóznak

2020. február 18. |

Hiába egyre nyitottabbak a fiatalok a nemi szerepekkel kapcsolatban, – ami megmutatkozik a politikában, sportban és a személyes névmások használatában – a friss kutatások szerint egyetlen dologban nincs előrelépés, pedig rengeteg szó esik róla: ez a házimunka.

A Gallup kutatóintézet új felmérése szerint a 18 és 34 év közötti heteroszexuális pároknál semmivel sem jobb és igazságosabb a házimunka felosztása, mint az idősebb korosztályokban. Egy friss szociológiai tanulmányban pedig végzős középiskolásokat kérdeztek meg arról, hogy szerintük milyen az otthoni teendők ideális felosztása kisegyermekes családokban: a válaszadók negyede azt tartotta megfelelőnek, ha a férfi teljes munkaidőben dolgozik, a nő pedig otthon marad a gyermekkel.


A tény, hogy a háztartásban végzett feladatok felosztásában nem változott a szemlélet az elmúlt ötven évben, meglepte a kutatókat, mivel szinte minden más területen növekedett a nemek közötti egyenlőség mértéke. Egyre jobban támogatják a nők politikai pályára lépését, mára több nő ül az iskolapadban, mint férfi. A fiatalok pedig sokkal elfogadóbbak az eltérő nemi identitással kapcsolatban is.

A sztereotípiák makacsabbak, mint gondolták
Bár mindkét kutatásból az derül ki, hogy a nők kicsivel kevesebb házimunkát végeznek, a férfiak pedig kicsivel többet, mint akár tíz évvel ezelőtt, még mindig jelentős a szakadék a két nem között. A nők több mint egy órával többet foglalkoznak a házimunkával a gyermeknevelés és munkahelyi teendők mellett is mint a férfiak. Ez pedig hatással van a női esélyegyenlőség más területeire is: mivel ezt az időt a karrierjüktől vonják meg, a nők kevesebb fizetést kapnak és kisebb eséllyel léptetik elő őket a munkahelyükön. 

Meglepő, de a fiatal pároknál sokkal kevésbé 
egyenlő a házimunka eloszlása a felek között, mint akár 50 évvel ezelőtt. 

“Ha a fiatalok ilyen kevéssé tudják elképzelni, hogy a férfiak nagyobb részt vállaljanak a házimunkából, azt bizonyítja, hogy a nemi sztereotípiák makacsabbak, mint sejtettük” – mondta Joanna Pepin szociológus, a tanulmány szerzője.

Miért lassabb a változás a házimunkában?
A kutatók szerint azért lassabb a változás a házimunkában, mint más területeken, mert a férfiakat boldoggá teszi, ha több munkával több pénzt keresnek, ám a több házimunkáért nem jár ilyen kézzel fogható jutalom, ezért nem éreznek az elvégzett munka után örömet. Emellett a nevelésnek és a normáknak is igen nagy szerepük van abban, hogy lassú a változás. Már gyemekkorban elültetik a szülők a fiúkban, hogy milyen egy férfi, hogyan viselkedik, a fiúktól pedig automatikusan kevesebb házimunkát várnak el, mint egy lánytól. Így rögzül az, hogy kerüljék a nőiesnek ítélt feladatokat, mint a házimunka, és inkább a férfias tevékenységekre, a pénzkeresésre fókuszáljanak.

Ennyire menő a Gucci új gender kampánya

Ennyire menő a Gucci új gender kampánya

Az olasz divatóriás gigantikus “To Gather Together” feliratos bannerrel hívja fel a figyelmet a nemi egyenlőség fontosságára, mégpedig kampányuk, a Chime For Change keretein belül.

A gazdasági bizonytalanság szintén olyan tényező a szociológusok szerint, ami afelé tolja el a fiatal férfiakat, hogy kevesebb házimunkát végezzenek, mint feleségük. Sok fiatal munkahelye bizonytalan, diákhitelt törleszt, ehhez jönnek a háztartás és gyermeknevelés költségei. Mivel ezek miatt szükség van egy második fizetésre is a családban, ezért úgy tűnhet, nyitottak a családok a női egyenjogúságra és nemek közötti egyenlőségre, ám a nemi szerepekkel kapcsolatos nézeteik valójában változatlanok: a munka mellett is a nőkre marad végül a házimunka nagyobbik része.

Márciusi lapszámunk fotóriportjában ismert magyar apák vallanak a munkamegosztásról és a gyereknevelésről! Te már beszerezted?

 

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?