Lélek Koffein – egy podcast, ami utat mutat és segít az önfejlesztésben

2020. július 15.
Egy autoimmun betegség miatt sokáig önértékelési problémákkal küzdött, kislánya, Luca születése után pedig enyhe depresszió is megkörnyékezte. Ekkor döntött úgy, hogy terápiás jelleggel kiírja magából az érzéseit, gondolatait. Pauer Krisztina, a Lélek Koffein blog és podcast alapítója ma már nők ezreinek hirdeti az önelfogadás és önfejlesztés fontosságát – öniróniával és humorral fűszerezve.

„Az elején mindenki kinevetett, nem nagyon értették, hogy minek csinálom, és mit akarok elérni. Mikor létrehoztam a blogomat, sokáig még a barátaim és családom előtt is titkoltam, hogy én vagyok a Lélek Koffein mögött, mert nem mertem magam felvállalni. Nagyon komoly önértékelési problémáim voltak.”

lelek-koffein-pauer-krisztina

Krisztina eleinte közösségi oldalán osztotta meg gondolatait, majd 2016 májusában, kislánya születése után indította el Lélek Koffein címmel a blogját. Mint mondja, bár nagyon várta már Luca érkezését, a szülés után enyhe depresszió lett rajta úrrá, és úgy érezte, saját magán tudna segíteni azzal, ha kiírhatná magából az érzéseit. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy Krisztina 18 éves kora óta tudatosan foglalkozik önfejlesztéssel, pszichológiával és coachinggal, ez adta számára a löketet, hogy másoknak is tudjon írásaival segíteni.

Blogja rövid időn belül nagyon sikeres lett, ma már több mint 8300 követővel büszkélkedhet a Facebookon. Néhány évi blogolás után pedig idén januárban útjára indította Lélek Koffein címmel a podcastját is. Ám hasonlóan a bloghoz, a podcast megszületéséhez is egy magánéleti válság vezetett.

„Két évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy elválok a férjemtől, és akkor hirtelen egyedülálló anyuka lettem. Persze a volt férjem továbbra is részese maradt Luca életének, de gyakorlatban ő két hetente hétvégén kapcsolódik a kislányunkhoz. A mindennapokban teljesen egyedül maradtam, és a válás következtében nagyon mélyre kerültem. Ekkor jött a podcast ötlete, amiben olyan inspiráló, motiváló interjúalanyokkal beszélgetek, akik nekem is és a hallgatóimnak is utat tudnak mutatni.”

Olvastad már?

Krisztina azt mondja, a podcast létrehozásával az elsődleges célja az volt, hogy megmutassa az embereknek, hogy az önfejlesztés és a tanulás még a legrosszabb helyzetekből is kiutat tud mutatni. Ma már több mint 30 podcastbeszélgetést tudhat a háta mögött, interjúalanyai között pedig olyan nevek is megfordultak, mint Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, dr. Kádár Annamária pszichológus vagy éppen prof. Bagdy Emőke.

„Olyan pszichológusokkal, trénerekkel, coachokkal, hiteles szakemberekkel beszélgetek, akik sokat tudnak segíteni az önismereti utunk megtalálásában. Mindig olyan interjúalanyt választok, aki engem is inspirál, motivál.”

Krisztina büszke rá, hogy írásaival és interjúival nemcsak saját magán, de nagyon sok olvasóján és hallgatóján is segíteni tudott. Rengeteg pozitív visszajelzés jut el hozzá, többször is megesett például, hogy a hallgatói egy-egy beszélgetés hatására fordultak pszichológushoz, és kezdtek bele az önfejlesztésbe.

„De kaptam olyan levelet is, amiben egy hölgy leírta a válságát, mély érzéseit, gondolatait, és én adtam neki erőt, hogy elváljon a férjétől. Azt írta, hogy régóta rossz volt már a házassága, boldogtalan volt, és belőlem merített erőt, hogy lépni merjen és megtalálja önmagát. Tudom, hogy az írásaimmal, az interjúimmal nagy felelősség rakódik a vállamra, de én mindig hangsúlyozom, hogy csakis a saját életemet, érzéseimet osztom meg az olvasóimmal. Soha nem buzdítom őket semmire, nem írom, hogy váljanak el, vagy lépjenek ki a munkahelyükről, semmilyen drasztikus kijelentést nem teszek. Az pedig, hogy az én írásomból valaki erőt, energiát tud meríteni, szerintem egy nagyon jó dolog.”

Olvass tovább!

Fotó: Pauer Katalin