3 lépés, ami megkönnyíti a tabutémák kibeszélését

2020. szeptember 22.
Gyerekként sokan azt tanulták szüleiktől, a környezetükben élő felnőttektől, hogy bizonyos témákról nem helyes beszélni. Így vált a szex, a pénz vagy éppen a halál tabutémává az életükben, amelyről párkapcsolataikban is nehezen beszélnek. Mutatunk három olyan dolgot, ami megkönnyíti a tabutémák kibeszélését a párkapcsolatban, bármiről is legyen szó.

Az első és legfontosabb dolog ahhoz, hogy meg tudjuk törni az átkot, ami miatt a tabutémákról képtelenek vagyunk beszélgetni a hozzánk közel állókkal, ha megértjük annak eredetét. „Ez azért fontos, mert a tabuk hátráltathatják a kapcsolataink fejlődését, kibontakozását” – mondta Esther Perel pszichoterapeuta egy élő beszélgetésben. Csak azután ösztönözhetjük magunkat arra, hogy számunkra kényelmetlen témákról beszéljünk, ha megértettük, miért kelt szégyenérzetet bennünk az adott dolog.

Honnan ered bennem ez a tabu?

Peres szerint a tabuk gyökerének megértése az első lépés afelé, hogy másokkal is képesek legyünk beszélni az adott témáról. „Vannak bizonyos tabuk, amelyek egy adott csoport összetartó erejét képezik. Ilyenek a társadalmi tabuk erőszakról, vérfertőzésről, ezek összetarthatnak egy közösséget. Ám más tabuk, mint a szexualitás, a pénz és a halál gyakran a félelemben gyökereznek” – mondta Perel.

Ha például a szülők úgy vélik, a szex csak házasságon belül elfogadható, ez a házasságon kívüli szextabu gyökerezhet a vallásban. Ha pedig a családunk nem hajlandó beszélni az azonos nemű párokról, egy hosszú ideig fennálló tabu alakulhat ki a gyerekekben a homoszexualitással kapcsolatban. Ha felismerjük, hogy a családunk és mi is ilyen tabukkal küzd, már közelebb léptünk ahhoz, hogy megértsük, miért káros némának maradni.

Olvastad már?

Mit jelent, ha megtöröm a tabut?

„Könnyebb mondani, mint megtenni” – figyelmeztetett Perel, aki szerint segíthet, ha megfogalmazunk magunkban egy célt, ami miatt fontos leszámolni az adott tabuval. A hagyományok megszakítása nem rossz dolog, ám félelemmel töltheti el az embert, mivel azt tanultuk, hogy az szégyellnivaló dolog.

Kérdezzük meg magunktól: vajon mit mond rólunk, ha nem követjük az adott szabályt vagy megtörjük a tabut?

Ez segít, hogy szélesebb perspektívában lássuk a választásunk, egy nagyobb egész részeként – ahelyett, hogy csupán egy apró részletre fókuszálnánk, mint például egy családtag reakciója a döntésünkre. 

„Lehet, hogy a szüleink tiszteletlennek tartanak, amiért megkérdezzük, hogy az apánk írt-e végrendeletet, mivel a családunkban tabutéma a halandóság – magyarázta Perel. – Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy tiszteletlen személyek lennénk.” Ehelyett inkább azt mutatja, hogy annyira törődünk a családunkkal, hogy még nehéz témákat is felhozunk, amelyek az idősek anyagi és érzelmi biztonságára vonatkoznak. „Ha meghatározzuk, miért akarjuk megszegni a tabut, kevésbé érezzük magunkat csapdában, amikor mások magyarázatot várnak, és kialakíthatjuk a saját, egészséges kötődéseinket” – mondta Perel. 

Menjünk bele a kellemetlen beszélgetésekbe is

Ha jobban megértettük a tabunk természetét, elkezdhetünk cselekedni. Perel szerint nagyon fontos, hogy türelmesek legyünk magunkkal szemben. „Nem egyik napról a másikra történik változás. Közelebb jutunk, megkérdőjelezzük az addig ismert értékeinket, a dolgokat, amikben addig hittünk. Ez hosszú út” – mondta. 

A pszichoterapeuta szerint fontos, hogy beszélgessünk a „belső gyermekkel”, felismerjük a félelmeit, azaz a saját félelmeinket. Amikor pedig eljön az ideje, és szóba kerül a számunkra addig tabu, ne kerüljük a témát, menjünk bele a beszélgetésbe.

Ne próbáljuk nem kényelmetlenül érezni magunkat. Csak csináljuk.

A tabuk morális iránytűként működnek minden embernél, ezért muszáj megismernünk a hozzájuk kapcsolódó kötődéseket, saját magunkat és azt az életet, amilyet elképzelünk magunknak. Sokat segít, ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akik szabadon beszélnek vállalják azokat a dolgokat is, amik számunkra tabuk, így inspirálhatnak minket, hogy mi magunk is úgy élhessünk, ahogy szeretnénk, szabadon.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash