Mangafigura veszi fel a harcot a japánok menstruációs tabujával

2019. december 28. |

A Seiri-chan névre keresztelt figura maga a két lábon járó menstruáció, aki azért küzd, hogy leküzdje a szigorú japán erkölcsök diktálta tabukat.

Az óriási vörös ajkakkal ellátott rózsaszín paca, vagyis Seiri-chan (Little Miss Period) a múlt hónapban debütált azonos címet viselő élőszereplős film sztárja, akinek célja, hogy felélénkítse a menstruáció körüli diskurzust és lerombolja a konzervatív japán erkölcsök diktálta tabukat. A figura eredetileg egy mangahős, és egy férfi alkotó, Ken Koyama fejéből pattant ki, aki szerette volna felvenni a harcot a havi vérzés stigmatizáltsága ellen, hiszen Japánban a mai napig “mocskosnak” és “illetlennek” tartják a menstruációt.

“A menstruáció egészen mostanáig olyan dolognak számított, amit titkolni kell, így rengetegen nem is rendelkeznek megfelelő tudással róla” – magyarázta Kazue Muta, az Oszakai Egyetem szociológia professzora. “Nem tudom száz százalékosan dicsérni ezt a mangát, de mindenképpen jó lépés a nagyobb nyitottság és felvilágosítás felé.”

Menstruációs társasjáték segít a tabudöntésben

Menstruációs társasjáték segít a tabudöntésben

A menstruációs társasjáték, ami nem csak azért jó, mert a havi vérzésről tanítja a gyerekeket, hanem azért is, mert végre egy jópofa társasjáték mellett beszélhetnek erről az „illetlen” témáról.

A mangafigurát szerepeltető film Tajvanban debütált, hamarosan pedig Hong Kongban is bemutatásra kerül, majd a tervek szerint jövő évben Délkelet-Ázsia több országában is játsszák majd. A sorozatban Seiri-chan egyébként arról ismert, hogy rendszeresen meglátogatja a nőket, akiket néha durva ütésekkel üdvözöl (így szimbolizálva a menstruációs fájdalmakat) de azért segíti is őket személyes problémáikban.

The Guardian

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Vallomás az anyaotthonból: „Apa bántotta anyát, ettől nekem még hiányozhat?” anya

Vallomás az anyaotthonból: „Apa bántotta anyát, ettől nekem még hiányozhat?”