Koronavírus és lelki egészség: hogyan kezeljük a honvágyat karácsonykor külföldön élő magyarként?

2020. december 12.
A karácsony sokak számára egyébként is ellentmondásos érzések időszaka, azonban idén a koronavírus-járvány is beárnyékolja az ünnepet. Több százezer külföldön élő magyar jó eséllyel nem fog tudni hazatérni a családjához a különböző országokban bevezetett korlátozások miatt. A vírus által szétszakított családoknak 2020-ban be kell érniük a „digitális karácsonnyal”, ám a külföldön rekedt magyaroknak a következő néhány ötlet is segíthet honvágyuk csillapításában. Nézzük, mit tehet, aki a szeretteitől távol kénytelen tölteni az idei ünnepeket! Kiss Laura pszichológus tippjei.

Beszélj a honvágyról! Többségünk élete során legalább egyszer érez honvágyat, amely bárkit megérinthet, aki huzamosabb ideig távol él a hazájától és családjától. Nem véletlen, hogy a honvágy érzésének ábrázolására számos művészeti alkotás látott már napvilágot, és a hétköznapi nyelvhasználatban is hangsúlyosak a származási hely erős érzelmi vonatkozásai, például amikor anyaföldről, szülővárosról vagy édes otthonról beszélünk. A honvágy tehát természetes érzés, és ha őszintén kimutatjuk, kiderülhet, hogy más, külföldre szakadt ismerősünk is hasonlóan érez, vagy érzett valamikor – mondja Kiss Laura pszichológus. – Így megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül, és megértésre lelhetünk, vagy éppen mi magunk nyújthatunk támogatást a hasonló cipőben járó társainknak” – teszi hozzá a szakember.

Írj levelet! A levelek – különösen a kézzel írottak – segíthetnek abban, hogy közelebb érezzük magunkat szeretteinkhez. Az ünnepi jókívánságok, üdvözlőlapok megfogalmazása ráadásul nemcsak a saját honvágyunk leküzdését könnyíthetik meg, hanem a másik fél arcára is mosolyt csalhatnak. Ne feledkezzünk meg azokról a családtagjainkról, barátainkról és ismerőseinkről sem, akik egyedül töltik a karácsonyt! 

Iktass be extra virtuális találkozókat! A telefonálás vagy a videócsevegés jó lehetőséget kínál a rendszeres kapcsolattartásra, de találhatunk kreatívabb módszereket is a másokkal való együttlét élményének megélésére. Például nézhetünk filmet vagy sorozatot egyszerre, miközben vonalban vagyunk egymással, de társasjátékozhatunk is online, vagy szervezhetünk virtuális találkozókat is ünnepi étkezésekre, ajándékbontásra.

Ápold a számodra kedves karácsonyi hagyományokat! A karácsonyi szokások és családi hagyományok követése ismerős ünnepi légkört teremthet számunkra, amely különösen fontos, ha most először töltjük a karácsonyt távol a családunktól. Ha például az előző években mindig 24-én díszítettük a fát, ha nem hiányozhatott az asztalról a bejgli vagy a halászlé, vagy ha számunkra a karácsonyi készülődés csak az adventi gyertyagyújtástól volt az igazi, akkor idén se mondjunk le az ünnepi szokásainkról!

Gyakorold a hasi légzést! A relaxáció a stresszkezelést és a lelki egyensúly helyreállítását segítő önellazításos módszer” – mondja Kiss Laura. A pszichológus szerint ennek egyik legegyszerűbb formája a hasi légzés, amelynél a következőkre figyeljünk: teremtsünk nyugodt körülményeket magunk körül, majd vegyünk jó mély levegőket, és a belégzéskor nyomjuk kifelé a hasunkat, hogy a rekeszizmunkat megdolgoztatva mélyebbre jusson a levegő. A belégzések során mondjuk magunkban, hogy „A testem megtelik nyugalommal”, míg a kilégzések alkalmával azt, hogy „A testem kiengedi a feszültséget”. Ismételjük meg ezt ötször egymás után, lassan és kényelmesen! 

Keress örömteli otthoni programokat! Tegyünk lépéseket a pozitív érzések előmozdítása érdekében: koncentráljunk azokra az örömteli tevékenységekre, amiket otthon is végezhetünk, legyen ez hobbi, projektek, bármi, amire már régóta időt keresünk, valami új vagy valami kreatív. Emellett kényeztethetjük magunkat, vagy elterelhetjük a figyelmünket például egy forró fürdővel, egy jó könyvvel, jó hangulatú filmekkel és tévéműsorokkal is. 

Mozgásra fel! A rendszeres testmozgásnak általános hangulatjavító hatása van. Tehetünk például tempós sétát egy csendes helyen, hiszen a fák vagy a víz közelsége segíthet felfrissülni és helyreállítani lelki egyensúlyunkat. De aki inkább az otthoni tornára vagy a szobabiciklire esküszik, az is megtapasztalhatja a mozgás jótékony hatásait. 

Használd tudatosabban a közösségi médiát! Bár érdemes tájékozódni, és időről időre nyomon követni a friss információkat, nem szerencsés hagyni, hogy ezek elárasszanak bennünket. Figyeljünk arra is, hogy a közösségi médiát inkább csak kapcsolattartásra, ne pedig mások ünnepi fotóinak böngészésére használjuk.

„Természetesen a honvágy kezelésére nincsenek tuti tippek vagy biztos receptek, ám ha kipróbáljuk ezt a néhány ötletet, akár saját megoldási utat is kidolgozhatunk. Mert bár egyikünk sem vágyik arra, hogy az otthonától és a szeretteitől távol töltse az ünnepeket, ettől még törekedhetünk arra, hogy minél jobban érezzük magunkat az év utolsó hetében” – írja cikkében Kiss Laura pszichológus

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!