Kobarid, Szlovénia
A nő, aki feltette Szlovéniát a világ gasztrotérképére
Ana Roš személye önmagában megér egy kitérőt. Bár őt már 2017-ben a világ legjobb női séfjének választották, étterme, a Hiša Franko csak 2020-ban kapott Michelin-csillagot, akkor viszont mindjárt kettőt. Ez igazán nagy szó, ilyet a Michelin kalauz csak a legindokoltabb esetekben tesz. A Hiša Franko tisztelgés a természet előtt, ezt sugallják a fogások, a borok – és maga a környezet is. Fontos törekvés, hogy az alapanyag a lehető legközelebbről, helyi termelőktől érkezzen, a kínálat szezonális. A főként biodinamikus borokból összeállított borlapot Ana férje, a kiváló sommelier, Valter Kramar vigyázó szeme felügyeli. Foglalni jó előre kell, és az árak is a két Michelin-csillaghoz igazodnak. hisafranko.com
Párizs, Franciaország
Macaron a mestertől
Elsősorban Párizsban, vagy legalábbis Franciaországban futhatunk bele a legtöbb Pierre Hermé cukrászdába, de a cukrászok Picassójának Tokióban, Londonban és Dubajban is vannak üzletei. Hermé munkásságának köszönhetően akkora tiszteletnek örvend, hogy 2007 óta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja. Ha Párizsban sétálgatunk, de nem vágyunk nagy összegeket és szervezést igénylő kulináris kalandra, ugorjunk be néhány macaronért mondjuk a Champs-Élysées-n található boltjába. A mester ráadásul nem éri be a hagyományos darabokkal, a különleges ízkombinációkban és a szezononként megújuló kollekciókban hisz. pierreherme.com
Bécs, Ausztria
Sachert a Sacherből!
A bécsi cukrászkultúra egyik, ha nem legismertebb darabja a Sacher-torta. A látszólag egyszerűnek tűnő, de nagy odafigyelést igénylő desszert receptjét 1832-ben alkotta meg a mindössze 16 éves Franz Sacher. Ezt később a fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, sőt 1876-ban szállodát is alapított, amelyet szintén a családról nevezett el. A hotel a mai napig működik, és nem mellesleg ötcsillagos. Állítólag ez az egyetlen hely a világon, ahol még az eredeti, titkos recept szerint készítik a süteményt, amelyet a szálloda kávéházában bármikor megkóstolhatjuk. sacher.com
Berlin, Németország
Továbblépés a hipszterkorszakból
A vegán Ataya Caffe a Prenzlauer Berg negyedben azt az életérzést testesíti meg, amelyben a hipszterek már felnőttek, és korábbi hóbortjaikból kimazsolázták a legjobb részeket, hogy csak azokat vigyék tovább. A hely a szardíniai Elisabetta és a szenegáli Bachir Niang szerelemgyereke, ahol új értelmet kap a vegán gasztronómia. Az Atayában turisták helyett inkább helyiekkel találkozhatunk, akik legnagyobb örömmel vasárnaponként látogatnak el a helyre, amikor is all you can eat brunchot tartanak. atayavegan.com
Szöveg: Lami Juli Fotó: Marie Claire