4 kulináris úti cél, ami elvarázsol

2022. május 08.
Lehet az egy fagyizó, egy pékség, egy cukrászda, egy utcai árus, egy éjszakai bár vagy egy luxusétterem, amikor utazás közben csöppenünk valami igazán klassz helyre, megsokszorozódik az élmény. Lami Juli szubjektív listája a teljesség igénye nélkül készült, de azzal a céllal, hogy megkönnyítse ezeket a bizonyos belecsöppenéseket.

Kobarid, Szlovénia

A nő, aki feltette Szlovéniát a világ gasztrotérképére

hisa-kobarid-szlovenia

Ana Roš személye önmagában megér egy kitérőt. Bár őt már 2017-ben a világ legjobb női séfjének választották, étterme, a Hiša Franko csak 2020-ban kapott Michelin-csillagot, akkor viszont mindjárt kettőt. Ez igazán nagy szó, ilyet a Michelin kalauz csak a legindokoltabb esetekben tesz. A Hiša Franko tisztelgés a természet előtt, ezt sugallják a fogások, a borok – és maga a környezet is. Fontos törekvés, hogy az alapanyag a lehető legközelebbről, helyi termelőktől érkezzen, a kínálat szezonális. A főként biodinamikus borokból összeállított borlapot Ana férje, a kiváló sommelier, Valter Kramar vigyázó szeme felügyeli. Foglalni jó előre kell, és az árak is a két Michelin-csillaghoz igazodnak. hisafranko.com

Párizs, Franciaország

Macaron a mestertől

Elsősorban Párizsban, vagy legalábbis Franciaországban futhatunk bele a legtöbb Pierre Hermé cukrászdába, de a cukrászok Picassójának Tokióban, Londonban és Dubajban is vannak üzletei. Hermé munkásságának köszönhetően akkora tiszteletnek örvend, hogy 2007 óta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja. Ha Párizsban sétálgatunk, de nem vágyunk nagy összegeket és szervezést igénylő kulináris kalandra, ugorjunk be néhány macaronért mondjuk a Champs-Élysées-n található boltjába. A mester ráadásul nem éri be a hagyományos darabokkal, a különleges ízkombinációkban és a szezononként megújuló kollekciókban hisz. pierreherme.com

Bécs, Ausztria

Sachert a Sacherből!

A bécsi cukrászkultúra egyik, ha nem legismertebb darabja a Sacher-torta. A látszólag egyszerűnek tűnő, de nagy odafigyelést igénylő desszert receptjét 1832-ben alkotta meg a mindössze 16 éves Franz Sacher. Ezt később a fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, sőt 1876-ban szállodát is alapított, amelyet szintén a családról nevezett el. A hotel a mai napig működik, és nem mellesleg ötcsillagos. Állítólag ez az egyetlen hely a világon, ahol még az eredeti, titkos recept szerint készítik a süteményt, amelyet a szálloda kávéházában bármikor megkóstolhatjuk. sacher.com

Berlin, Németország

Továbblépés a hipszterkorszakból

A vegán Ataya Caffe a Prenzlauer Berg negyedben azt az életérzést testesíti meg, amelyben a hipszterek már felnőttek, és korábbi hóbortjaikból kimazsolázták a legjobb részeket, hogy csak azokat vigyék tovább. A hely a szardíniai Elisabetta és a szenegáli Bachir Niang szerelemgyereke, ahol új értelmet kap a vegán gasztronómia. Az Atayában turisták helyett inkább helyiekkel találkozhatunk, akik legnagyobb örömmel vasárnaponként látogatnak el a helyre, amikor is all you can eat brunchot tartanak. atayavegan.com

Szöveg: Lami Juli Fotó: Marie Claire

További 20 szuper helyet ajánlunk nektek a friss Marie Claire-ben!