Svájci luxuskapszulák és maszáj kemping: fenntartható hotelek a világ körül

2022. május 01.
Szeretünk utazni, ugyanakkor fontos számunkra, hogy a lehető legkisebb legyen az ökológiai lábnyomunk turistaként is? A szállodánk körültekintő megválasztásával javíthatunk azon a tényen, hogy az utazgatás még mindig az egyik legnagyobb teher a bolygónk számára. Mutatjuk melyik a hét legfenntarthatóbb hotel a világon.

Ha olyan helyen szeretnénk lazítani és pihenni, ahol a szálloda építői és üzemeltetői igyekeznek a lehető legzöldebbé tenni a működésüket, az alábbi luxusszállodák megfelelő választást jelenthetnek.

1. Whitepod, Svájc

Az luxus ökohotel a Svájci Alpokban található, és egészen futurisztikus látványt nyújt a zöld lankák között. A vendégek buborékszerű kapszulákban szállhatnak meg, melyek a lehető legkisebb hatással vannak a környezetre, és önmegtartó keretre épültek, hogy ezzel is minimalizálják a szükséges építőanyagok mennyiségét. 

Minden kapszulát a saját kandallója fűt, melyhez a helyben kitermelt fát használják fűtőanyagként. A világítást LED-izzókkal oldják meg, ám éjszaka ezek fényerejét is minimálisra csökkentik. A víz helyi forrásból származik újrahasználható vizespalackokban. A csapokat és zuhanyokat vízkorlátozó berendezéssel látták el a pazarlás elkerülésére, a vízmelegítőkön pedig időkorlát van.

2. Hotel Punta Islita, Costa Rica

A Costa Rica-i Guanacastéban található az a luxushotel, mely díjat is nyert fenntarthatóságáért. A vadvilág megőrzése, az erdőtelepítés és a helyiek számára munkalehetőség teremtése mind kulcsfontosságú volt a hotel megálmodói számára. 

3. Jumeirah Vittaveli, Maldív-szigetek

Számos lépést tett a fenntarthatóságért a Maldív-szigeteken található luxusszálló. A hotel megfelelt a Green Globe Certification mind a 349 szigorú előírásának is, így bizonyítványt is kapott arról, hogy valóban környezetbarát szállodáról van szó. A fűtésre például a víz melegét használják, a friss ivóvizet tengervízből nyerik és ezt palackozzák újrahasználható üvegekbe, amivel évi nagyjából 50 ezer műanyag flakont spórolnak meg a bolygónknak.

4. Proximity Hotel, USA

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Proximity Hotel (@proximityhotel)

Eleve úgy építették meg az Észak-Karolina Államban, Greensboróban található Proximity Hotelt, hogy 40 százalékkal kevesebb energiát és 30 százalékkal kevesebb vizet használjon fel, mint a hasonló szállodák. 100 napelem található a tetején, mellyel fűtik a vizet, sőt, olyan innovatív liftet használnak, mely saját energiát használja újra a működtetéséhez, így összességében csökkenti a szálloda által felhasznált energiamennyiséget.

5. Jean-Michel Cousteau Resort, Fiji-szigetek

Ahogy azt egy olyan szállodától várnánk, melyet Cousteau-nak neveznek, a Fijin található hotel is saját biokerttel rendelkezik, ahol a szálloda éttermében felszolgált kókuszdiót, mangót, guavát és ananászt is megtermelik, és saját oktató programot indítottak a fiatalabb vendégek számára, hogy többet megtudhassanak a természetről.

6. Hi Hotel, Franciaország

fenntarthato-hotel-go-green-heti-tema

A Nápolyban található szállodában csak környezetbarát takarító szereket használnak, újrahasznosított papírt találhatunk csak és bioalapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel. A zuhanyban vegán sampont és tusfürdőt találunk csomagolás nélküli, adagolókban, és még biciklit is biztosítanak a vendégeknek a környezetbarát közlekedéshez, ha szeretnék felfedezni a várost.

7. Campi ya Kanzi, Kenya

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Campi ya Kanzi (@campiyakanzi)

A Mtito Andeiben található környezetbarát luxuskempingben a helyi maszáj emberek által készített sátrakban és kunyhókban szállhatunk meg, az egész szállodakomplexum számára napenergia biztosítja a szükséges energiaellátást. A vízrendszer eltárolja a legutolsó esőcseppet is, a szennyvizet pedig tisztítás és szűrés után tavakba pumpálják, hogy fenntarthatóvá tegyék a vadvilág számára. A főzéshez környezetbarát faszenet használnak, minden hulladékot újrahasznosítanak, amit csak lehet. A szállásért fizetett díjból pedig napi 101 dollárt olyan szervezeteknek utalnak, melyek az oroszlánok és leopárdok kihalása ellen harcolnak.

Forrás: About Time Magazine Fotó: Instagram

Olvass tovább!

Kattints IDE!