Nyugton ülve nem megy? Akkor meditálj dinamikusan!

2022. május 20.
Meditálni nem csak a földön ülve, néma csendben lehet, bőven akad módszer azoknak is, akiknek jobban megy az ellazulás valamilyen aktívabb tevékenység közben.

A legtöbb meditációs technikának az alapja, hogy találjunk egy olyan fókuszpontot, amely segítséget nyújt az elménk elnémításában. Az ilyenkor létrejövő, minőségi tudatállapotban csökken a stressz, megleljük a belső békét, a nyugalmat, és megannyi egyéb csodás hatást tapasztalhatunk meg. Ha hiába igyekszünk, sehogy sem megy az ellazulás csendes ücsörgés közben, akkor érdemes próbát tenni a dinamikus meditációk valamelyikével. Személyes kedvenceim közé tartozik a takarítás vagy a pierogi (töltött tészta) készítése közbeni meditáció. De a macskám simogatásakor is képes vagyok meditatív állapotba kerülni. Érdemes lehet ezekkel, vagy akár a klasszikus dinamikus meditációs formákkal kísérletezni.

dinamikus meditáció

1. Sétáló meditáció

A meditációnak egy nagyon egyszerű és kellemes változata. Megteheted, hogy cél nélkül sétálsz a városban vagy az erdőben. Az sem baj, ha célja is van a sétádnak, és például buszozás helyett a gyaloglással közelíted meg a munkahelyed. Mindig olyan helyet válassz a sétához, amit szeretsz, és ahol biztonságban érzed magad, mivel teljesen tudatában kell lenned annak, ami veled és a környezetedben történik a jelen pillanatban.

Hogyan csináld?

Kezdj el sétálni a természetes tempódban. Eleinte segítség lehet, ha számolod a lépéseidet tízig, utána újrakezded. De akár koncentrálhatsz a lépéseidre is. Majd szélesítsd ki a fókuszodat: figyelj a hangokra, az illatokra, a házakra, a virágok színére, a levelek formájára, a szembe jövő emberekre, kutyákra. Nézz meg mindent jól, amit látsz, és legyél tudatában a körülötted lévő világnak! Ha jól csinálod, azt sem fogod érezni, hogy a lábaidon jársz – az lehet az érzésed, mintha repülnél. Ez a gyakorlat alkalmazható futás vagy bármely más fizikai tevékenység során is.

2. Mantrameditáció

A mantra azzal segít felszabadítani az elmédet a gondolatok zajától, hogy bizonyos hangokat ismételsz – akár ének, akár kántálás formájában. Így már sikerülhet kiszakadni a mindennapok forgatagából, de más áldásos hatása is van attól függően, milyen szavakat ismételsz. Rengetegféle mantra létezik, ilyen például az Om mani padme hum is, amely a tibeti buddhizmus legismertebbje. De honnan tudhatod, melyik a neked való? Érezni fogod, melyik szólít téged, melyiket énekelnéd, ismételnéd szívesen a meditációd közben.

Hogyan csináld?

Helyezkedj el kényelmesen lótusz- vagy törökülésben egy párnán vagy a földön, ahogy neked jobb. Lélegezz mélyeket, érintsd össze az ujjaidat gyan mudrába (a hüvelyk- és a mutatóujjad összeér, miközben a többi egyenesen áll). Lélegezz mélyeket, és kezdd el énekelni vagy egyszínű hangon ismételgetni a választott mantrát. A legjobb, ha behunyod a szemed, és egyedül a saját hangodra figyelsz. Eleinte érdemes rövidebb ideig végezni, akár öt-tíz percig, attól függően, mennyire bírsz a mantrázásra figyelni.

Ennek a meditációs formának is van egy altípusa, a kirtan kriya, amely ötvözi a mantrákat a mudrákkal (kéztartások), vagyis mantrázás közben a kéztartást kell váltogatnunk. A legismertebb mantrája – amelyet a kundalini jógában a leggyakrabban használnak – a Sa ta na ma, amely a négy elsődleges univerzális energiát fejezi ki a következőképpen: sa = végtelenség, ta = élet, na = elmúlás, ma = újjászületés.

3. Zenés meditáció

A zene már önmagában véve is nyugtató vagy energetizáló hatással bírhat. Inkább szöveg nélküli zenét válassz, máskülönben elvonja a figyelmedet, de olyan legyen, amit jólesik hallgatni. A tradicionális tibeti zene, amelyben szerzetesek mantráznak, például nagyon megnyugtató. De a természet hangjaiban sem csalódtam még, legyen az zuhogó eső vagy a madarak csicsergése. Máskor pedig a solfeggio frekvenciák egyike segítette a relaxálást. A hét frekvenciából mindegyik más-más hatással van az emberi testre, illetve lélekre, és úgy tartják, gyógyító hatásuk van.

A cikk folytatását a Marie Claire legfrissebb számában találod!

Szerző: Wadolowski-Balogh Orsolya
Fotó:
Getty Images

Olvasd el ezt is!