5 meditációs technika kezdőknek

2020. május 31.
Ha mindig szerettük volna megtanulni a meditációt, ám nem tudtunk eligazodni a sokféle típus és módszer között, segítünk. A rengeteg lehetőség között mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, így kihasználhatja a meditáció jótékony hatásait.

Ne rémisszen meg senkit a meditáció, nem arról szól a dolog, hogy csendben üldögélünk egy párnán és közben nem gondolunk semmire. Ennél sokkal izgalmasabb dolgok történnek az alatt a tizenöt-húsz perc alatt, még akkor is, ha kívülről ez egyáltalán nem látszik.

1. Meditáció zenével

Míg a meditáció bizonyos típusaihoz bonyolult és egy kezdő számára esetleg nehezen követhető instrukciók tartoznak, addig a zenés meditáció nem jelent mást, mint hogy a lehető legjobban szívjuk magunkba a muzsikát. Bár természetesen nem akármilyen zenét. A különböző típusú érzelmek feloldásához különböző zenék tartoznak. Például a tinédzserkori harag enyhítéséhez valami lágy, lazító, énekhang nélküli zenét célszerű választani. Nagyon fontos a harmónia. A bennünk lévő disszonanciát ugyanis az tudja feloldani, ha a zene harmóniájára hangolódunk.

2. Vezetett meditációk

Segíthetik a meditáció világában megtett első lépéseinket azok az applikációk, amelyeken vezetett meditációt hallgathatunk. Még a jógatanárok szerint is remekül működő módszer, ha szeretnénk elkezdeni a gyakorlását.

3. A test megfigyelése

Eszünkbe jutott már, hogy a lelki fájdalmunk testi panaszok formájában jelenik meg? A test megfigyelésén alapuló meditációs módszer ezeket a stresszpontokat tárja fel kényelmes fekvő testhelyzetben. Az egyenletes és hosszú légzésekkel párhuzamosan haladunk végig a kislábujjunk hegyétől a fejünk búbjáig, és megvizsgáljuk a testünk minden apró izmát. A fekvés azért is praktikusabb egy kezdő meditáló számára, mert ülve gyakran érezzük kényelmetlen ugyanazt a testhelyzetet, zsibbadunk, elfárad a hátunk, háton fekve viszont könnyebb lehet az ellazulás.

Olvastad már?

4. Háromszög meditáció

Általában úgy képzeljük a meditációt, hogy csendben, teljes nyugalomban ül valaki, és az óceán hullámainak zúgását hallgatja közben. Ez nagyon szépen hangzik, ám teljesen irreális cél, különösen akkor, ha csak most kezdjük a meditáció gyakorlását. Az ideák kergetése helyett sokkal célravezetőbb, ha valami olyat tűzünk ki magunk elé, amiben sikerélményünk lehet. Ilyen például a légzés számlálása, és a légzésritmusunk mélyítése, a légzés mintázatának megváltoztatása. Képzeljük magunk elé a légzést, mint egy háromszöget. Az egyik oldal a belégzés, ez legyen négy, a másik oldal pedig a kilégzés, szintén tartson négy számolásig. Növelhetjük a háromszög oldalait, ahogy fejlődik a légzésünk, számoljunk egyre tovább.

5. Sétáló meditáció

Már külön cikkben is foglalkoztunk azzal a meditációs típussal, amely azoknak lehet különösen jó, akik képtelenek egy helyben maradni. A sétáló meditációnak – ahogy a neve is mutatja – az a lényege, hogy közben sétálunk, és közben megfigyeljünk a talpunkon, bőrünkön keresztül érkező érzeteket, felfedezzük, ezek mit váltanak ki belünk itt és most, a jelenben.

Olvass tovább!

Forrás: Allure
Fotó: Unsplash