Adventi teakeverék fenyőtűlevéllel

2022. december 16.
Go Green nagykövetünk, Bukovicsné Békefi Daisy kertészmérnök, TikTok- és Instagram-tartalomkészítő a gyomnövények és a természet patikájának avatott szakértője. Most az ünnepi időszakhoz ajánl fantasztikus gyógyteákat.

Varázsoljuk az ünnep ízeit a csészénkbe, és tegyük könnyeddé a hangolódást az ünnepi időszakra! Ez az igazán karácsonyi, fűszeres tea garantáltan felmelegíti a testet és lelket, ráadásul az immunrendszert is erősíti.

Hozzávalók:

fenyőtűlevél
fahéj
szegfűszeg
kardamom
rózsabors
borókabogyó

Elkészítés:

A fenyőtűleveleket aprítjuk, a többi fűszer egészben (nem őrleményként) kerül a teakeverékbe. A hozzávalókat tetszés szerinti arányban keverjük, felhasználásig zárható edényben tároljuk. Teakészítéshez egy evőkanálnyi keveréket két deci forró vízzel leforrázunk, majd 10-15 percig állni hagyjuk, és leszűrjük.

Az alapanyagok nagy része valószínűleg nem okoz meglepetést, hiszen a legtöbb karácsonyi fűszerkeverékben is megtalálható. Na de mi a helyzet a fenyővel? A fenyőtűlevél-teát már évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták gyógyító célokra, vírusellenes tulajdonsága miatt segítségünkre lehet az influenza elleni küzdelemben, orrdugulás, torokfájás és hörghurut esetén is rendkívül hatásos. Azt is kevesen tudják, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs. Ezek után nem kérdés, miért kap kiemelt helyet a teakeverékben.

A felhasználáshoz a megtisztított tűleveleket vágjuk apróra, és már mehetnek is a keverékbe a többi fűszernövényhez. A lucfenyő, az erdei fenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő és az ezüstfenyő hajtásai is biztonsággal fogyaszthatóak, azonban semmiképp se keverjük őket össze olyan mérgező növényekkel, mint a tiszafa és a tuja!

Szöveg: Bukovicsné Békefi Daisy

A témáról bővebben a friss Marie Claire-ben olvashatsz!