Ez a 6 legjobb tea, ha fogyni szeretnél

2022. január 03.
A kínai pu-erh tea a vércukorszint egyensúlyban tartásával járulhat hozzá az ideális testsúly megőrzéséhez. De akár az egyszerű fekete tea is segíthet, ha fogyni szeretnénk. Nincs egyetlen olyan dolog, ami varázsütésre eltünteti rólunk a pluszkilókat, de a teaivás segíthet, hogy közelebb jussunk a célunkhoz.

Számos jótékony hatása bebizonyosodott már a teafogyasztásnak: csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának kockázatát. „A kiegyensúlyozott étrend részeként a tea segíti a testzsír csökkentését és az egészséges testsúly elérését” – erősítette meg Amy Shapiro dietetikus is. Bár egyelőre konkrétan a fogyásra vonatkozóan kevés kutatást végeztek, vannak ígéretes eredmények. Mutatjuk a hat legjobb teafajtát, amikről már kiderült, hogy helyük van a fogyókúránkban. 

tea-fogyas

Zöld tea

A zöld tea fokozza a zsír oxidációját a szervezetünkben, ami azt jelenti, hogy a zsírt energiaként hasznosítja a testünk, ezáltal hozzájárulhat a fogyáshoz. „A zöld tea tele van a katechin nevű antioxidáns vegyülettel, ami különösen a testmozgás során növeli a zsírégetést” – mondta a dietetikus. 

Egy 2008-as tanulmány eredményei szerint azok, akik edzés előtt zöld teakivonatot kaptak, 17 százalékkal több zsírt égettek el, mint azok, akik nem kaptak ilyen táplálékkiegészítőt. Egy 2014-es átfogó kutatásban 14 különböző tanulmány eredményeit összegezték. Ebben arra jutottak, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik tizenkét héten át ittak zöld teát minden nap, átlagosan három kilóval többet fogytak.

„Egy csésze zöld tea átlagosan 28 mg koffeint tartalmaz, így célszerű inkább délután négy óra előtt fogyasztani, hogy ne zavarja meg az elalvást – figyelmeztetett Shapiro. – Mindegy, milyen fajta zöld teát iszunk, akár matchát is fogyaszthatunk, hidegen vagy forrón, a hatás így is, úgy is érvényesül.”

Oolong tea

A zöld teához hasonlóan az oolong is az anyagcsere javításával hat a testsúlyunkra. Egy 2009-es vizsgálat számos jótékony, a fogyásra gyakorolt hatását tárta fel az oolong típusú teának: a túlsúlyos és elhízott emberek 70 százaléka hat hét oolong fogyasztás után több mint 4 kilogramm fogyásról számolt be, 22 százalékuk pedig több mint 8 kilót fogyott. 

Az oolong tea is jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz, egy csészében akár 38 milligramm is lehet, ami ugyan a kávénál kevesebb, ám az éjszakai pihenést megzavarhatja.

Fekete tea

A zöld és fehér teához hasonlóan a fekete teát is a Camellia sinensis teanövény leveleiből készítik, ami antioxidáns vegyületeket tartalmaz – mondta Isaac Robertson tápanyagszakértő. – A zöld teához hasonlóan a polifenolok jelenléte az, ami elősegíti a súlyvesztést, mivel csökkenti a kalóriabevitelt és stimulálja a zsírbontást.”

Egy egészséges felnőttek résztvételével végzett 2014-es tanulmányban napi 3 csésze fekete teát kellett inniuk három hónapon át a kutatási alanyoknak, míg a kontrollcsoportban nem ittak teát. A vizsgálat három hónapja alatt gyorsabban indult be a súlyvesztés és a derék körméretének csökkenése, a vizsgálat után három hónappal azonban a különbség nem volt már kimutatható. A fekete tea tehát a fogyás beindítására lehet hatásos.

„A fekete teát sokan tisztán fogyasztják, ám kesernyés ízét legalább ugyanennyien nem szeretik” – mondta Robertson, aki azt javasolja, hogy adjunk egy kis citromot hozzá. Mivel 47 milligramm koffeint is tartalmazhat, ezt a teát is javasolt inkább a nap korábbi szakaszában inni. 

Pu-erh tea

A fermentált kínai tea, a pu-erh egyelőre nem túl ismert, ám népszerűsége egyre növekszik. Egy kisebb, 2014-ben végzett felmérés szerint a metabolikus szindrómában szenvedők plusz négy kilóval többet fogytak, ha pu-erh kivonatot kaptak. Egy korábbi, 2012-es kutatás hasonló eredményre jutott. 

A pu-erh hatékonyságát az adja, hogy segíti a vércukorszint egyensúlyának megtartását. Ez nagyon fontos a fogyókúrában, mivel a magas vércukorszint arra sarkallja a szervezetünk sejtjeit, hogy a fel nem használt cukrot elraktározzák. „A fermentálási folyamat, melyet a pu-erh előállításánál alkalmaznak, a bél egészséges mikrobiomjához járul hozzá, segíti az emésztést, ami szintén fontos része az egészséges testsúlyhoz vezető útnak” – mondta Shapiro. 

Fehér tea

A kutatások arra utalnak, hogy a fehér teának hasonló antioxidáns hatása van, mint a zöld teának, ami elősegítheti a gyorsabb zsírégetést és fogyást. Egy 2009-es vizsgálat szerint a fehértea-kivonat, amely nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, növeli a zsír lebontását a sejteken belül. 

A fehér tea kevésbé feldolgozott teatípus, sokkal kifinomultabb, édesebb íze van. Fogyasztható hidegen és forrón is, koffeintartalma a többi teához viszonyítva alacsonyabb, 15-30 milligramm, így késő délután is ihatjuk. 

Hibiszkusz tea

Ez a teatípus annyiban kilóg a sorból, hogy inkább gyógynövényes főzet, mint tea, hiszen nem a teacserje leveléből, hanem a hibiszkusz növény virágából készítik. Számtalan jótékony hatását bizonyították, és a fogyással kapcsolatban is vannak biztató kutatások. Egy kisebb, 36 túlsúlyos személyt vizsgáló tanulmányban a hibiszkuszkivonatot kapó résztvevők több testzsírtól szabadultak meg 12 hét alatt, mint azok, akik csak placebót kaptak. 

Mivel a hibiszkusz gyógynövény, nem tartalmaz koffeint, így a nap bármely időszakában fogyaszthatjuk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!