Tovább szeretnél élni? Ilyen teát igyál!

2022. szeptember 11.
A rendszeres teaivás egy friss kutatás eredményei szerint jelentősen növeli annak esélyét, hogy tovább élünk, ráadásul egészségesen. Ehhez legalább két csészével kell meginnunk naponta.
  • A fekete tea hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek és a sztrók esélyének csökkentéséhez.
  • Napi két csésze fekete tea csökkentette a korai halálozás kockázatát.
  • A teában található növényi összetevők egészségesebbé teszik az embert, még akkor is, ha tejet vagy cukrot is teszünk a teánkba.

Az Annals of Internal Medicine című belgyógyászati szaklapban megjelent kutatás eredményei szerint a napi teaivás segít, hogy tovább éljünk, egészségesebbek legyünk. Ehhez legalább napi két csészével kell elfogyasztanunk a kutatók szerint. A National Institutes of Health tudósai közel félmillió 40-60 év közötti brit adatait elemezték, hogy kiderítsék, van-e összefüggés a teaivási szokások és a halálozási gyakoriság között. 

tea-tudomany-egeszseg-hosszu-elet

Megfigyelték, hogy azok, akik legalább két csésze fekete teát ittak naponta, 9-13 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg egy 11 éves intervallumon belül, mint azok, akik nem ittak teát. Minél több teát ivott valaki, annál kisebb volt nála a szívbetegségek és sztrók kialakulásának kockázata.

A jótékony hatások még akkor is érvényesültek, ha valaki tejjel és cukorral fogyasztotta a teáját. A tudósok azt is kiderítették, hogy a tea hőmérséklete sem számít. Ez azért fontos, mert korábbi vizsgálatok azt sugallták, hogy a túl meleg ital növelheti bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát.

A korábbi kutatások leginkább a zöld tea jótékony hatásaira koncentráltak, pedig a nyugati társadalmakban még mindig a fekete tea a leggyakrabban fogyasztott teaféle. A teaivók 85 százaléka a fekete teára szavaz inkább. 

Függetlenül attól viszont, hogy zöld vagy fekete teát iszunk, mindkettő tartalmaz koffeint. Ha túl sok koffeint fogyasztunk, annak is lehetnek mellékhatásai: szorongás, felgyorsult pulzus, inszomnia, fejfájás és emésztési problémák léphetnek fel. A teában található koffein ugyanakkor alapvetően biztonságos, ám nem árt azért annyira túlzásba vinni a hosszú élet reményében, hogy koffeintúladagolást szenvedjünk.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!