Csak azok képesek visszatérni, akik elég erősek – börtön után az élet

2023. február 19.
Amekkora öröm a letöltött büntetés után szabadulni, legalább akkora nehézség újra beilleszkedni a kinti világba. Pláne azoknak, akik a járványhelyzet miatti szigorítások miatt még beszélőn se találkozhattak a szeretteikkel. Egy új szervezet azért is dolgozik, hogy a börtönviselteket és a családtagjaikat ne bélyegezzék meg egy egész életre.
Letöltött büntetés utáni szabadulás

„Napi 24 órát voltam összezárva legalább nyolc emberrel. Sosem voltam egyedül, mégis magányos voltam. Kint, amikor egyedül voltam, akkor sem voltam magányos, mert a családom mellettem állt. Tudtam, hogy számíthatok a férjemre, a két lányomra, a testvéremre és a szűk környezetre” – kezdi a beszélgetést Mária, aki fél évet töltött börtönben egy közel egy évtizedes, munkához köthető jogi vita után. Férje abban a fél évben egyszer sem tudott mosolyogni. „Messze nehezebb volt a feleségemnek, hiszen ő volt a fogvatartott, de nekem és a gyerekeinknek is óriási törést jelentett. Majd jött a járvány, és már csak levelezés és korlátozott telefonbeszélgetések útján kommunikáltunk. Közben nem tudtuk, hogy mi történik vele, mit él át” – meséli Imre, aki több mint 35 éve Mária férje.

A család a kézhez kapott ítélet után megpróbált felkészülni erre az időszakra, interneten keresgéltek, hogy mit vihet be az intézménybe az édesanya. Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen személyes tárgyakat lehet bent tartani, a cipőfűzős cipő például kizárt. Bár a büntetés-végrehajtás hivatalos oldalán részletes tájékoztatás található Befogadási eljárás és Elítélt birtokában tartható tárgyak címen, illetve a kérdésben a Magyar Helsinki Bizottság is ad tájékoztatást, mégsem volt minden egyértelmű. Mária bilincsbe zárt kézzel vitte magával a háromtáskányi holmit – ebből egyet elvettek tőle. A helyzetet súlyosbította az asszony egészségi állapota: cukorbetegen került börtönbe, és hosszasan kellett érdeklődnie arról, hogy az inzulint milyen keretek között tarthatja magánál.

„Anya és apa azonnal felhívott engem és a testvéremet, elmondták, hogy mi vár ránk, és utána együtt gyűjtöttünk erőt a következő időszakra – ezt már Mária lánya, a fiatal felnőtt Judit meséli, aki aggódva követte édesanyja büntetésének állomásait. – Minden kihatott a családra az ítélettől kezdve a bevonuláson, a fogva tartási időn és a szabaduláson keresztül a büntetés utóéletéig. Emlékszem, amikor letelt a fél év, és anya hazajött, húsz kilóval kevesebb volt, szinte összement. Elképesztően fájdalmas volt az első találkozás.” Ez keveredett örömmel, aggodalommal, féltéssel, eufóriával, míg minden újra beállt a régi kerékvágásba.

Hosszú feldolgozási folyamat

Mária a szabadulás után további tíz hónapig reintegrációs őrizetben volt, vagyis a saját otthonában, lábbilincsben töltötte le a büntetése hátralévő részét, ezt követte a feltételes szabadláb, amikor már nem követték minden lépését, nem volt rajta műszer, de még nem utazhatott külföldre. A büntetés idejére nem szüneteltette a vállalkozását, mert tudta, hogy nehezebb lenne nulláról újrakezdeni.

 „A szabadulás egyszerre volt nehéz és szép. Nehéz volt, hiszen a kinti világ börtönökről alkotott képe köszönőviszonyban sincs a valósággal.”

Mária – másokkal együtt – érdekvédő csoportot alapított, hogy a börtönviseltek társadalomba történő visszailleszkedését elősegíthesse. „A kezdetektől sok segítséget kaptunk a Magyar Helsinki Bizottságtól, akár vasárnap is hívhatta őket a családom, mindenben támogattak minket. Velük együtt alapítottam a FECSKE-t, a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoportot, és elindult egy párbeszéd az érintettek között.” (A FECSKE-hez csatlakozó volt fogvatartottak, a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartott emberek hozzátartozói, támogatói és a témában jártas szakemberek az emberséges, tisztességes börtönrendszerért dolgoznak.)

Letöltött büntetés utáni szabadulás

Letöltött büntetés utáni szabadulás

A nőt a férje is mindenben támogatja, és az egész család szinte szinkronban mondja, hogy a reintegráció csupán a fogalmi világban létezik, de valójában csak azok a börtönviselt emberek képesek visszatérni a társadalomba, akik elég erősek, és akik egy támogató, jó közegbe térnek vissza. Ellenkező esetben idő kérdése, hogy mikor kerülnek újra a börtön falai közé. Judit szerint a biztos háttér mellett fontos lenne, hogy több specialista foglalkozzon a szabadulás után az érintettekkel és segítse a feldolgozást, illetve hogy aktív kommunikáció induljon a témában, és a büntetett előélet ne legyen letörölhetetlen stigma.

Szélsőséges gondolkodás

Júlia feleségként és anyaként szembesült a ténnyel, hogy férje évekig tartó börtönbüntetés miatt nem lehet mellette. Munkaügyi területen elkövetett bűntett miatt a férfit szokatlanul hosszú időre ítélték el. Ez önmagában dühítő volt a család számára, de ami ennél is nagyobb nehézséget jelentett, hogy a harmincas évei elején járó feleség két kisgyerekkel maradt magára. „Én nem egyedülálló édesanya lettem, hanem egyedül nevelő. A férjem nem elhagyott minket, hanem letöltötte a rá kiszabott börtönbüntetést. Döbbenetes volt, amit tapasztaltam, amikor másoktól segítséget kértem. Emlékszem, interneten vettem fel a kapcsolatot egy fórummal, csupán információra volt szükségem: milyen támogatást igényelhetek, hogyan és hol? Miután elmondtam, hogy miről van szó, megalázó válaszokat kaptam. Akkor feleszméltem, hogy a börtönviselt emberekről szélsőségesen gondolkodik a társadalom” – magyarázza Júlia, majd rögtön hozzáteszi, hogy az évek során többször is neki szegezték a kérdést: megvárja-e a férjét. Miközben benne fel sem merült, hogy létezik másik út.

A gyerekeknek annyit mondott, hogy az édesapjuk most távol lesz egy ideig, hiszen a kicsik még nem érthették, miről van szó.

Az édesanya helyzetét tovább nehezítette, hogy az egyik gyereknél idegrendszeri problémát diagnosztizáltak. „Nekünk volt még alkalmunk családi beszélőre menni, így mind a négyen együtt lehettünk egy órán keresztül, természetesen a börtönőrök ellenőrzése mellett. Már látszott, hogy valami gond van az egyik gyerekkel, de nem mondtam el a férjemnek, hogy mi derült ki, nem akartam több fájdalmat okozni.” Júlia csak a szabadulás után beszélt a betegségről, hiszen, mint mondja, szabadlábon kezdődnek az újabb nehéz lépések.

Hazánkban elsősorban a Magyar Helsinki Bizottság és a közelmúltban alapított FECSKE nyújt segítséget a börtönviselt emberek családtagjainak, rájuk mindenképp lehet számítani, ha az érintettek méltatlan bánásmódot érzékelnek vagy nem tudnak eligazodni a bonyolult jogi kérdésekben. „Amikor belekerültünk ebbe a képtelen helyzetbe, még nem létezett a FECSKE, de ma boldogan látom, hogy a csoport segítségével egyre többen szólalnak fel a börtönviselt szeretteik érdekében. Máskülönben a családot egy életre megbélyegzik.” Júliáék a férj szabadulása után másik városba költöztek. Aggódtak, hogy a büntetett előélet miatt a férfi nem tud elhelyezkedni, mégis minden bátorságukat összegyűjtötték és felkerestek egy munkaadót, akivel az első pillanattól kezdve nyíltan beszéltek a történtekről – Júlia szerint ennek köszönhetik, hogy férje a szabadulás óta megbecsült munkavállalóként dolgozik egy helyi vállalatnál. Erre az őszinteségre biztat másokat is, és azt szorgalmazza, hogy még többen segítsék a szabadultak társadalomba való visszailleszkedését, ezzel új esélyt adva nekik.

Szerző: Vermes Nikolett, Fotók: Getty Images

A teljes cikket a Marie Claire legújabb számában olvashatod!