Ökotudatosan szeljük az utakat

2023. szeptember 10.
Az eco-roadtrip az autós nyaralások új hívószava. Mit is jelent ez? Napközben utazunk, megállunk egy-egy hazai természeti kincset felfedezni, miközben a lehető legkisebb környezeti nyomot hagyjuk magunk után, majd ott hajtjuk álomra a fejünket, ahol éppen az éjszaka ér minket.

Nincs is annál felszabadítóbb, mint amikor a magunk urai vagyunk, és a saját tempónkban, nem cipekedve, mégis természetközeli módon tudjuk felfedezni az országot. Ezt a szabadságot adja meg az autós ökoturizmus, trendi szóval élve az eco-roadtrip, amellyel korlátok nélkül utazhatunk úgy, hogy közben az autó kényelmét is élvezzük.

Vigyázz, kész, start!

Az ökotudatos autós kirándulás a készülődésnél kezdődik. Elengedhetetlen a kocsi (gumiabroncsok, fékbetétek, lengéscsillapítók stb.) állapotának ellenőrzése, hiszen a megfelelően működő jármű sokkal kevesebb energiát fogyaszt, de az út közbeni felelőtlen döntéseket is megelőzhetjük, ha kicsit előre gondolkodunk. Például csomagoljunk textilszalvétákat, többször használható ételdobozokat, evőeszközöket, kulacsokat, mielőtt útnak indulunk!

Súlyos kérdés

Az ökolábnyom szempontjából kardinális kérdés, hányan utaznak az autóban: minél többen indulunk útnak együtt, annál fenntarthatóbb lesz az utazás. Ha csak kettesben kalandoznánk, egyes útszakaszokon felajánlhatunk fuvart valamelyik telekocsis platformon (mondjuk, az Oszkáron vagy a BlaBlaCaron) még két-három főnek. De az is igaz, hogy az autó kibocsátása függ a súlytól is, így a poggyászok számát érdemes minimalizálni: ez a szabadidős forma nem a szépítkezésről és a divatozásról szól! Néhány praktikus, könnyű, jól kombinálható ruha, egy túracipő, egy papucs, illetve minimális tisztálkodószer alkotja az ökoturisták táskájának tartalmát. Ételből és italból ne vásároljunk be előre nagyobb mennyiséget, inkább töltsük fel időről időre a készleteinket.

Tisztelet mindenekelőtt

Az eco-roadtripek első számú célja, hogy közelebb kerüljünk a természethez, rácsodálkozzunk a környezeti értékekre, amelyek körbevesznek minket. Így amikor kirándulunk, maximálisan tiszteletben kell tartanunk a biológiai sokféleséget, ökölszabály, hogy sosem szabad befolyásolni a jelenlétünkkel a természet rendjét. Ne térjünk le soha a kijelölt erdei ösvényekről, túraútvonalakról, nehogy megzavarjuk a helyi állatvilágot vagy letapossuk a növényzetet. Ne kockáztassuk a környezet épségét egy kihagyhatatlannak tűnő Insta-fotó vagy TikTok-videó miatt! Tábortüzet kizárólag az arra kijelölt helyen rakjunk, és mindig ügyeljünk a csendre, valamint a megfelelő hulladékkezelésre.

Lokális fogyasztás

Út közben támogassuk a helyi éttermeket, boltokat, piacokat! Ha van lehetőség főzni, akkor a piac a legjobb választás, ha étterembe mennénk, akkor a szezonális alapanyagokból készült, lehetőleg növényi alapú ételek jelentsék az étkezésünk alapját. Az eco-roadtrip remek alkalom arra, hogy ne csak a természeti jellemvonásait ismerjük meg egy-egy régiónak, de elmerüljünk a lokális alapanyagokban bővelkedő gasztronómiában is. Zalában ne hagyjuk ki a dödöllét, Szatmárban kerüljön a tányérra szilvalekváros derelye, Erdélyben mindenképpen kóstoljuk meg a puliszkát és a vinyetét.

Nem a földszennyezésre

A felelős utazáshoz hozzátartozik az is, hogy megpróbáljuk minimalizálni a talajba kerülő kemikáliák mennyiségét. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az általunk használt naptejek, szappanok, tusfürdők, samponok, mosogatószerek vagy éppen autómosó folyadékok esetében a szulfátokban gazdag termékek helyett az organikus, környezetbarát opciókat preferáljuk. Különösen lényeges ez akkor, ha szabad ég alatt, természetes környezetben oldjuk meg a tisztálkodást és a mosogatást, hiszen ilyenkor közvetlenül a föld szívja be a szürkevizet. Az eldobott cigarettacsikkek szennyezik leginkább a talajt, majd azon keresztül a vizeinket, szóval a dohányosok soha ne induljanak útnak csikktartó fiola nélkül!

Fotó: Getty Images 

A cikk folytatását keresd a szeptemberi Marie Claire-ben!