Bármikor férjhez mennénk a világ első biológiailag lebomló menyasszonyi ruhájában

2023. június 08.
A híres chelsea-i virágvásáron mutatta be tervezője, Zena Holloway a világ első teljesen biológiailag lebomló esküvői ruháját. A csodaszép menyasszonyi ruha az óceánok szennyezésére akarja felhívni a figyelmet. Erre utalnak a búzafűgyökérből készült hullámok, melyek a szoknyarészt díszítik.
A biológiailag teljesen lebomló ruha búzafű-gyökérből készült.
  • A biológiailag teljesen lebomló esküvői ruha végre megoldja minden környezettudatos menyasszony dilemmáját.
  • A chelsea-i virágvásáron mutatta be az óceánfotográfus Zena Holloway az általa tervezett környezettudatos menyasszonyi ruhát.
  • A biológiailag teljesen lebomló ruha búzafű-gyökérből készült.

Az esküvői ruha az esetek igen nagy részében még mindig csupán egyszer használatos ruhadarab. Jó esetben bérli csupán az ara, máskor viszont a nagy nap után már csak lóg a szekrényben. Ez nemigen felel meg annak a kitételnek, hogy egy ruhát csak akkor szabad(na) megvennünk, ha 30-szor fel is vesszük életünk során. Csak ekkor csökkenthetjük az ökológiai lábnyomát. 

A chelsea-i virágvásáron bemutatott biológiailag teljesen lebomló, búzafűgyökérből készült menyasszonyi ruha hidalhatja át ezt a problémát.

Fenntartható és gyönyörű menyasszonyi ruha

A biológiailag teljesen lebomló ruha búzafű-gyökérből készült.

A biológiailag teljesen lebomló ruha búzafűgyökérből készült

Zena Holloway tervezte a csodaszép, fenntartható anyagból készült menyasszonyi ruhát, miután évek óta szembesül óceánfotósként a Föld vizeibe kerülő műanyagszeméttel. „Szemmel láthatóan és folyamatosan nő az óceánokban a szemét mennyisége évről évre – mondta Holloway. – Rossz látni, milyen anyagokat használunk a tárgyainkhoz.”

Búzafűből menyasszonyi ruha

Otthon kezdett búzafűgyökeret növeszteni Holloway, hogy megértse, „hogyan áll össze és képezhet egészen új anyagot”. Amikor elegendő gyökér növekszik, méhviasszal kezeli, ez adja a természetes tartását. Az eredmény egy halvány színű, hajtogatható, csavarható anyag, ami leginkább egy kifehéredett korallhoz hasonlít. 

Így néz ki a búzafű-gyökér, amiből a fenntartható menyasszonyi ruha készül

Így néz ki a búzafűgyökér, amiből a fenntartható menyasszonyi ruha készül

„Ez egy fenntartható menyasszonyi ruha. Ha valaki vízparti esküvőt tart például, a végén megható gesztusként a ruhát a vízbe dobhatja, amit a halak elfogyasztanak, így a vízi világ részévé válhat.”

Holloway reméli, hogy a menyasszonyi ruhája arra inspirálja a gyártókat, hogy több fenntartható, biológiailag lebomló anyagot használjanak. A divatipar felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2-8 százalékáért. 2030-ra csak a ruhagyártás ökológiai lábnyoma 60 százalékkal nőhet, ha nem változtatunk az öltözködési szokásainkon.

Forrás: The Guardian Fotó: Zena Holloway/The Guardian