Tóth-Szántó Krisztina: Mi, nők

2024. március 07.
Mit jelentünk mi, nők egymásnak? Mit jelent a női barátság? A Marie Claire idei első lapszámában ezt a témát jártuk körül. Olvassátok el főszerkesztőnk, Tóth-Szántó Krisztina üzenetét.

Mennyit ér egy női barátság? Jane Fonda egy pár évvel ezelőtti interjújában azt az elgondolkodtató kijelentést tette, hogy a női barátságai az identitása szerves részét képezik. „Nem is tudom, mihez kezdenék a női barátaim nélkül” – mondta. Mert a nők ki merik mondani egymásnak, hogy „bajban vagyok”, „szükségem van rád”, „segítened kell”. Nem félnek egymás előtt megmutatni a sebezhetőségüket. Azt pedig már a tudományos kutatások állítják, hogy egy minőségi barátság fokozhatja az összetartozás és a boldogság érzését, javíthatja az önbizalmunkat, segít megküzdeni a stresszel – és még sorolhatnánk az előnyeit.

Sokszor megkaptam már – például a párkapcsolataimban –, hogy nekem mindig fontosabbak a barátaim. Sosem éreztem jogosnak, de lelkiismeret-furdalást minduntalan hagyott maga után egy-egy ilyen kijelentés. Amikor az életemnek egy periódusában igazán szükségem volt a barátaim lelki támogatására, rengetegszer eszembe jutottak ezek a vádló szavak. Milyen jól tettem, hogy mindig odafigyeltem, vigyáztam, óvtam a baráti kapcsolataimat. Minden életszakaszomból vannak fontos barátnőim, igazán fontosak. A mai napig fontosak. Ebben az említett időszakban még inkább bizonyosságot nyert számomra, hogy mindennél többet érnek az olyan női barátságok az ember életében, amelyek igazak és egymást támogatóak. Egy ilyen barátság megtart, felemel, simogat, biztat, néha tükröt tart és szeretettel megdorgál, de mindenekelőtt mindegyik tanít valamit magunkról. Azóta még erősebb meggyőződésem, hogy a barátokra mindig kell időt szánni, ápolni és gondozni kell a viszonyt, ugyanúgy, mint egy párkapcsolatot. Ha nem még inkább. Mert jó esetben élethosszig tart.

Címlapsztárjaink, Borbély Alexandra és Pálmai Anna régóta barátok, és tudnak küzdeni egymásért. Fotóriportunkban olyan párosokat mutatunk be, akik szintén lényegesnek tartják, hogy nőként egymást támogassák. Azért vannak a jó barátok című írásunkban körüljárjuk, hogyan lehet felnőttkorban barátkozni, Hány éves is vagy? Mindegy, nem számít! cikkünkben pedig a generációkon átívelő baráti kapcsolatok előnyeit taglaljuk.

Merülj el velünk a női barátságokban, és figyelj oda te is ezekre a kapcsolataidra!

Fotó: Lábady István Styling: Balogh Viktória Smink: Kiss Csilla Haj: Károlyi Márk Ruha: Weekend Max Mara

A Marie Claire 2024/1-es lapszámát ITT vásárolhatod meg!

Címlap 2024/1