Podcast: Bovaryné. Horror. Cannes.

2021. július 29.
Madame Bovary boldog, hogy idén végre megrendezték a cannes-i filmfesztivált. Annak is örül, hogy egy nő, a francia Julia Ducournau mozija nyerte az Arany Pálmát. Szederkényi Olga Váró Kata Anna kritikussal beszélgetett a filmről.

Madame Bovary boldog, hogy idén végre megrendezték a cannes-i filmfesztivált. Annak is örül, hogy egy nő, a francia Julia Ducournau mozija nyerte az Arany Pálmát. A Titane című alkotás intenzíven robbant be a nemzetközi kulturális életbe, hiszen sokan értetlenül állnak az előtt, hogy egy horrornak, testhorrornak vagy thrillernek címkézett film hogyan lehetett első a legjobbak között. Egyáltalán hogyan kerülhet be egy ilyen alkotás mustrába?

bovaryne-nyito

A rendezőnő tiltakozik a műfaji besorolás ellen, mert szerinte a Titane egy film. Bovaryné nem bírta kivárni, hogy ősszel magyar moziban nézze meg az alkotást, hanem első kézből kíváncsi a különlegesnek ígérkező történet véres feldolgozására és annak cannes-i fogadtatására. Ezért felhívtuk Váró Kata Anna kritikust, aki a Filmfesztiválon sajtóbemutatón láthatta a Titane-t.

Másként is lehet szerelemről, szeretetről és reményről mesélni, mint ahogyan a sztereotípiák engedik – talán ez lehet a Titane című film sikerének titka. Aki ezt a filmet látja, az állítólag akkora adrenalinlöketet kap, hogy utána nem biztos, hogy tud aludni – meséli a podcastban Váró Kata Anna.

Mit kell tudnunk a 38 éves Julia Ducournau-ról? És főhőséről, Alexiáról? Akit a nagyjátékfilmben most debütáló, hihetetlenül szuggesztív Agathe Rousselle alakít… Hogy néz ki a film férfi főszereplője, egy 62 éves kigyúrt tűzoltó? Akinek a bőrébe a sármos Vincent Lindon bújt bele… Miért extrém a film, és miért hasonlítják David Cronenberg Karamboljához, illetve David Lynch Kék bársonyához?

Miközben kiveséztük a filmet, amely állítólag minket veséz ki, nem felejtettünk el arról is beszélni, hogy hogyan szerepeltek idén a női alkotók a cannes-i filmfesztiválon.

Julia Ducournau, a Titane rendezője az Arany Pálma átvételekor a következőket mondta: „Köszönöm a zsűrinek, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy a mozi és az élet is sokszínűbb, mint tapasztaljuk. És köszönöm a zsűrinek, hogy beengedte a szörnyeket.”

Fotó: AFP, Szilágyi Stefi

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális hangjátékát!

 

Augusztusban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt is hallgasd meg!