Mit gondol? podcast – Rényi Ádám a sztereotípiákról

2023. február 02.
Egy szó és egy ember, akinek ez a szó az életében különösen fontos. A Mit gondol? podcast 3. évadának első vendége Rényi Ádám, akivel a sztereotípiákról beszélgettünk.

Mit gondol? podcast harmadik évadában ismét hozunk egy szót, egy fogalmat és keresünk hozzá egy olyan embert, akinek a véleménye valamiért különösen fontos és releváns a témában. Lukács Luca ebben az évadban is háromhetente csütörtökön új epizóddal vár titeket. Az első rész vendége Rényi Ádám író, kommunikációs szakember (a 21. Század könyvkiadó társtulajdonosa), akivel a sztereotípiákról beszélgetett.

Mit gondol Rényi Ádám a sztereotípiáról

Mit jelent tulajdonképpen a sztereotípia? Miért gondolunk rá negatív fogalomként? Folyamatosan címkézzük a világot magunk körül és nem foglalkozunk vele, hogy mi van, ha valaki kilóg a skatulyából. 

Rényi Ádám novelláiban olyan karakterekkel találkozhatunk, akiket már rég ismerünk – a dolgozó nő, a kevésbé sikeres harmincas, az életébe belefáradt édesanya –, ám a történet végén ezek a karakterek egyáltalán nem úgy viselkedtek, ahogyan arra tőlük számítunk. Mivel nem a társadalom által rájuk aggatott sztereotípiáknak megfelelően cselekednek, láthatóvá válik az igazi személyiségük. 

Rényi Ádám abszurd, humoros és meglepően őszinte stílusa lehetővé teszi, hogy a történetek olvasása közben egyszerre sírjunk és nevessünk, de Ádám nemcsak írás közben őszinte. Az interjúban nyíltan mesélt az apaságról, a férfi-női szerepekről és arról, hogy mi történik azután, ha az ember elérte a céljait. 

Fotó: Czvitkovits Judit

Hallgasd meg a beszélgetést!

Kövesd a Mit gondol? Instagram- és Facebook-oldalát is!

ELÉRHETŐ MÉG

 iTuneson, Spotifyon, a Google Podcasts-on és RSS-en is!