Ennivaló gyerekek – reggeli a világ körül

2015. január 02.
Valószínűleg a legtöbb gyereknek már a könyökén jön ki a "reggeli a nap legfontosabb étkezése"-intelem, amivel a szülők kora reggel, rögtön felkelés után rendszeresen bombázzák a kicsiket. De minek kell az asztalra kerülnie, és milyen ízekre kelnek a gyerekek a világ különböző pontjain? Tüneményes reggeli arcok következnek.


Saki Suzuki, 3, Tokió

Sakit először 7 hónapos korában próbálták szülei megbarátkoztatni a natto nevű, erjesztett szójababból készült étellel, ám akkor a falat visszajött a torkán – édesanyja szerint a macskaeledelre emlékeztető szag miatt. Valószínűleg nem minden 3 év körüli kislány fogyaszt ilyen egzotikus fogásokat, de Saki számára ez a reggeli épp oly természetes, mint a magyar kislányoknak a kakaóscsiga meleg tejjel.

Doga Gunce Gursoy, 8, Isztambul

Egy kiadós, szombat reggeliből Doga családjánál nem hiányozhat a méz, és a sok tejtermék. Jár még mellé zöld és fekete olajbogyó és sucuk nevű, fűszeres kolbász is, továbbá keménytojás sűrű szőlőből készült sziruppal (pekmez) és tahinivel.

Nathanaël Witschi Picard, 6, Párizs

Mikor Nathanaël az apukájánál alszik hétköznaponként, mindig ugyanazt a reggelit kapja tányérjára. Egy szem kiwi, egy kis tartine, a nagyszülők házi szederlekvárjával megkent bagett, hideg tejjel leöntött müzli és egy pohár frissen facsart narancslé várja.

Emily Kathumba, 7, Malawi Köztársaság

Emily nagymamájával, Ethellel él együtt, akivel annál a családnál élnek, ahol a nagymama dolgozik. Az összesen 9 főből álló két család együtt kell, és együtt fogyasztják el korai – 6 órás – reggelijüket. Általában kukoricakását (phala) fogyasztanak főtt édesburgonyával, hagymával és sütőtökkel, mellé pedig szárított hibiszkuszból és cukorból készült, édes, sűrű, tápláló italt kortyolgatnak. Emily egyébként a szerencsés gyerekek egyike, ugyanis Malawiban rengeteg alultáplált gyermek él.

Birta Gudrun Brynjarsdottir, 3 és fél, Reykjavik

A hafragrautur nevű zabkása az egyik legtipikusabb étel Izlandon, ezért nem véletlen, hogy Birta asztalára is rendszeresen ez kerül reggelente. A kását mazsola és juharszirup varázsolják igazán gyerekbaráttá, de Birtának még le kell küzdeni egy nagy kanál tőkehalmáj olajat is. Mivel Izlandon az év egy részében nagyon kevés a napsütés, fontos, hogy a gyerekek más forrásokból tudjanak D vitamint juttatni a szervezetükbe. 

Tiago Bueno Young, 3, São Paulo, Brazília

Tiago nagyon szereti a kakaót, ezért szinte ahogy kinyitja a szemét, követel magának belőle egy pohárral. Mellé gyakran kap gabonapelyhet, banános süteményt és bisnaguinhat, egy tipikusan brazil édes kenyérféleséget, amit egy requeijão nevű, lágy sajtkrémmel kennek meg.