Környezettudatos pörgettyű a gyerekek új „must have” játéka

2017. július 12.
Mai kedvenc kütyünk a fidget spinner névre hallgató "környezettudatos" játék, amelynek segítségével akár a tévénket is üzemeltethetnénk. Bár izgalmas, összetett újdonság, a fenntartható energia tekintetében mégsem jelenthet megoldást...

A legújabb trend, amely az Egyesült Államokból érte el a kontinenst, egy néhány euróért kapható, színes ujjon pörgethető játék. A pörgenytűket forgalmazó kiskereskedők becslése szerint több százezret adtak már el belőle, melyeket most boldogan pörgetnek Európa-szerte is.

A szerkentyű érdekessége és hasznossága, hogy egy hagyományos LED-es lámpát 54 000 ilyen pörgettyűvel lehetne egy órán át üzemeltetni. Az energiaszolgáltató a németországi Hannoverben villamosmérnöki tanulmányokat folytató egyetemi hallgatók segítségével végezte el a számításokat, miszerint egyetlen fidget spinner, amely másodpercenként átlagosan 15 fordulatot tesz meg, viszonylag kevés energiát termel. Összesítve azonban 750 fidget spinner egy másodpercig tudna működtetni egy 55 hüvelykes lapos képernyős televíziót, 1000 ilyen pörgettyű pedig egy átlagos hűtőszekrényt.

Mégsem jelenthetnek megoldást a fenntartható energia tekintetében, hiszen túl sok energia veszne el a mozgási energia elektromos energiává történő átalakítása során. A szél- és a napenergia valószínűleg még sokáig velünk marad, de mindenképp szerethető ötlet!