Plastic ocean – művészi parti szemét

2019. augusztus 16.
Partra vetett flakonok, törött fogkefék, lyukas locsolókannák kisplasztikákba rendezve. Figyelemfelhívás környezetünk védelmében a művészet erejével.

Megjelent a Marie Claire szeptemberi száma belső zöld melléklettel, amiben érdekes cikkek sora szól a fenntartható divatról, a környezettudatos életmódról vagy a tudatos vásárlásról. A lapban bemutatjuk Sinkovics Ede képzőművészt, és hulladékból készített remekműveit. Napi design rovatunkban pedig ismerjétek meg másik kedvencünket, Thirza Schaapot, aki hasonló nyersanyagok felhasználásával alkot tetszetős összeállításokat.

A holland fotós évek óta Fokvárosban él, itt kezdett el az óceánparton fellelt milliónyi plasztiktárgyból csendéleteket összerakni. Mindannyiunknak ismerős tárgyakból, amelyek azonban nagyon nem valók a strand homokjába. Alkotásait lefotózza és megosztja az Instagramon, ahol azt is elárulja, hogy képeivel is tudatosítani szeretné a mérhetetlen környezetszennyezés hatásait.

Plastic Ocean című művészeti projektjéhez külön internetes oldalt is indított, amelyben, akár egy webshopban, válogathatunk a munkái között, sőt meg is vásárolhatjuk a szépen bekeretezett fényképeit, a bevételből Thirza további figyelemfelkeltő anyagokat is gyárt. Különös érzés nézelődni a képek között, megkapó a törékeny szépségük, miközben hátborzongató belegondolni, hogy miből is vannak, és hogy honnan származik az alapanyaguk.

„Kisgyerekként szép kagylókat, csillogó kavicsokat, tollakat és érdekes formájú ágakat szerettem gyűjteni a tengerparti vagy az erdei séták során. Ez a szokásom később is megmaradt, amikor a világ számos tengerpartjára elvetődtem, csak épp azon kaptam magam, hogy hagyományos kincsek helyett inkább már hulladékot szedegettem össze” – meséli magáról Thirza Schaap.

A művész nevét tavaly ismerhette meg a világ, amikor a Pantone megnevezte 2019 színét, az „élő korallt”, a WWF pedig ezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet, hogy ha így folytatódik a környezetszennyezés, akkor néhány évtizeden belül a csodálatos korallok teljesen eltűnhetnek az óceánok vizéből. A korallokért indított kampány kulcsképe pedig Thirza Schaap egy csendélete volt.

A fotók forrása: Plastic Ocean, WWF

Szeptemberi lapszámunkban még több zöld cikket találsz!


Kapcsolódó