Díjat nyert a banántextil

2019. november 26.
Rangos díjat nyert a svájci QWSTION márka, ami feltalálta a bananatex®-t, vagyis a spéci banánlevelekből készült környezetbarát anyagot, amiből többnyire menő hátizsákokat készítenek.

A hátizsákokat gyártó QWSTION nyerte el az idei Design Prize Switzerland elismerését, méghozzá bananatex® nevű spéci textilükkel, ami a világ első banánlevél-rostokból készült környezettudatos anyaga. A márkát még 2008-ban alapította Matthias Graf, Christian Kägi, Sebastian Kruit, Fabrice Aeberhard és Hannes Schönegger és már régóta kísérleteznek fenntartható és dizájnos táskák gyártásával.

Az organikus termeléssel dolgozó fülöp-szigeteki ültetvényekről betakarított banánlevelek nem igényelnek vegyszeres gondozást de még vizet sem nagyon – gyakorlatilag teljesen önfenntartó módon nőnek. A belőle készülő, 100 százalékban természetes anyag egyébként állítólag rendkívül ellenálló és vízlepergető, maguk a táskák pedig letisztult, minimalista dizájnnal érzkeznek. Mutatjuk néhány kedvenc darabunkat a QWSTION kínálatából:

 

DesignBoom
Fotók: QWSTION