Dizájnszékekben vajúdhatnak a kismamák

2020. május 27.
A londoni építész három különleges, futurisztikus szülőszéket tervezett, amelyekkel vajúdás közben is egy wellness-szállodában érezhetjük magunkat.

Stiliyana Minkovska építész úgy gondolta, a kórházak steril, rideg környezete nem épp a legbarátságosabb hely a kismamák számára, ezért három különleges szülőszéket is tervezett, amelyek igazi futurisztikus lounge-hangulatot teremtenek vajúdás közben. A három szék a vajúdás különböző szakaszainak támogatásához lett kialakítva, de mindhárom közös célja, hogy kényelmes, biztonságot adó közeget teremtsen az édesanyáknak. Az első széket a szülés kezdeti szakaszához szánta, amikor az első összehúzódások beindulnak, ennek célja, hogy kényelmet és erőt adjon a szülő nőnek. A második szék a kitolási szakaszhoz készült, biztosítva a partnerrel közös vajúdást, a harmadik pedig a szülés utáni regenerálódást segíti Az ötletet egyébként Minkovska saját szülésélménye inspirálta, ő ugyanis azt érezte, hogy a kórházi környezetben tárgyként kezelték a testét.

A székek tervezésekor a hipnoszülés és a vízben szülés, illetve a természetes vajúdás alapelveiből indult ki, és abból, hogy a szülés „kozmikus élmény” – ezért kaptak a tárgyak futurisztikus külsőt. A tervező reméli, hogy sorozata nem marad meg a dizájnkoncepciók szintjén, és egy nap minden kórházban ilyen bútordarabok várják majd a kismamákat.

Dezeen