Egyedi fényszobrokat alkot a gyártásvezetőből lett magyar tervező

2020. szeptember 21.
Harcos Andrea organikus formákból kibontakozó fényszobrai lekapcsolt állapotban is díszítik a belső tereket, fényben úszva pedig egészen különleges hangulatot teremtenek.

A Love Lampet egy nehéz élethelyzet hívta életre: miután Andrea végigkísérte akkori partnere – szerencsére gyógyulással végződő – küzdelmét a leukémiával, úgy érezte, szeretné kicsit „újjépíteni a lelkét”, amelynek számára az is fontos eleme volt, hogy „szentélyt varázsoljon a hálószobájából”.

„Ehhez egy olyan műtárgy jellegű világítási megoldást kerestem, ami nagy felületen, oldalról jövő fénnyel világít, és képes helyettesíteni az ágy fölött lévő festményeket valamilyen fantáziadúsabb módon. Egy háromdimenziós fényszobrot képzeltem el, és az volt a szándékom, hogy megvásároljam – fel sem merült bennem, hogy nem lehet ilyet kapni. Három hónapon keresztül kitartóan kerestem a fejemben megszületett »lámpát«, de kiderült, hogy egyáltalán nem létezik ilyen” – meséli. Bár Andrea akkoriban gyártásvezetőként és producerként dolgozott, a fővilágosítóktól ellesett néhány praktikát, így végül úgy döntött, maga alkotja meg az elképzelt tárgyat.

A kezdetekben még „a parkettán hasalva, sniccerrel vágta ki a mintát”, három év fejlesztés és önképzés után azonban már minőségi német elektronikával és egy speciális (és szigorúan titkos) svájci alapanyaggal dolgozik, így ma már kimondottan luxusterméknek számító, egyedi fényszobrokat készít.

Andreát elsősorban a természet organikus formavilága inspirálja: növényi ornamentikák, esetleg geometrikus alakzatok, de mindig szimmetrikus elrendezésben. „A minimalizmus alapvetően nem az én világom, de bizonyos terekbe ilyen fényszobrokat is készítek. Jelenleg komoly kutatásokat végzek a szakrális geometriával kapcsolatban is – lenyűgöz a természet tökéletessége, ezt szeretném a munkáimban is visszaadni.”

Mivel a Love Lamp fényszobrok megrendelésre készülnek, Andrea mindig személyre szabja a munkáit. Az a célja, hogy a fényszobrok akkor is különlegessé varázsolják a teret, amikor éppen nem világítanak, ugyanakkor az is fontos, hogy fényforrásként funkcionálisak legyenek – épp ezért állítható a fényerejük az olvasófénytől az alvóvilágításig. A megrendelővel együttműködve lépésről lépésre születik meg a végleges tárgy, amit Andrea aztán személyesen szállít ki. „Addig a pillanatig nem szoktam megmutatni a végeredményt, így mindig meglepetés az első találkozás. Gyönyörű pillanatok ezek, elképesztő érzés látni a meghatódottságot és az örömöt az arcukon, amikor ott van a falukon a nekik készült, sorszámozott Love Lamp, amiből csak egy darab készült az egész világon – nekik.”

Fotó: Schmidt M. János (portré), Andrea Domjan Photography (kék fényinstalláció)

Olvass tovább!