Delejes selyemkendők Kuszama Jajoitól

2021. január 28.
A most 91 éves Kuszama Jajoi leginkább vibráló, pszichedelikus pöttyeiről ismert, de számos művészeti ágban kipróbálta magát – performerként, szobrászként és videós művészként is ismert. Munkája nagy hatással volt Andy Warholra és a feminista művészetekre, most pedig mi is megvehetjük a mintáival ellátott selyemkendőket!

Ma már élő legendának számít Kuszama Jajoi, akinek pszichedelikus hatású, főként geometrikus formákból (azon belül is pöttyökből) felépülő munkái saját múzeumot is kaptak. A jelenleg 91 éves japán művész 1957-ben költözött New Yorkba, ahol az absztrakt expresszionizmus mozgalmához csatlakozva alkotott, és többek között olyan művészekkel állított ki közösen, mint Andy Warhol vagy Claes Oldenburg. Később a festészetből kitekintve happeningeket is szervezett, de alkotott szobrászként és videós művészként, sőt íróként is. 2008-ban több mint 5 millió dollárért vásárolták meg művét, amivel megdöntötte a női művész által készített munkák eladási rekordját. Kuszama munkái kapcsolódnak a szürrealizmus, a feminizmus és a minimalizmus irányzataihoz, de kollaborált már olyan nagy divatmárkákkal is, mint a Louis Vuitton.

kuszama-jajoi-selyemkendo

A „pöttyök királynője” most a Third Drawer Downnal karöltve tervezett mintákat mindenki számára elérhető használati tárgyakhoz, például meseszép selyemkendőket. A Joy I Feel hideg és meleg színek kontrasztjával sokkoló, örvénylő mintákkal beszippantó, impulzív alkotás, míg az Eyes of Mine névre keresztelt mintán sűrűn egymáshoz kapcsolódó szemek jelennek meg az absztrakt formák mellett. Itt lehet őket alaposabban megnézni.

kuszama-jajoi-selyemkendo

kuszama-jajoi-selyemkendo

 

Olvass tovább!