A munkám a szenvedélyem: Szabó Éva termálfürdő- és szállodatulajdonos

2017. december 04. |

Új rovatunkban minden héten olyan szerencsés embereket mutatunk be, akik számára a munkájuk az életük egyik értelme, a szenvedélye. Reméljük, példájuk másoknak is erőt ad az esetleges váltáshoz vagy jelenlegi élethelyzetük átalakításához. Ismerkedjetek meg Szabó Évával, a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő és a Barack Thermal Hotel & Spa egyik tulajdonosával.

Mrs. Tiszakécske. Ez a titulus nagyon jól passzol hozzá. Szabó Éva egy csinos, törékeny nő tele energiával. A város szülötte, a tiszakécskei fürdőben nőtt fel, amelynek ma már az egyik tulajdonosa. De nem érte be ennyivel, azóta is folyamatosan fejleszt: először a fürdő mellett egy családias kempinget hoztak létre, majd jöttek a négycsillagos apartmanok és mobilházak, végül 2014-ben megnyitott Tiszakécske első hotelje, az ötvenszobás Barack Hotel. Több mint 150 embernek adnak munkát, a dolgozóit és vendégeinek jó részét személyesen ismeri. Szerinte ez a sikerük egyik titka: a családias hangulat, a szeretetteljes légkör és az összetartás.

Gyerekként nőttél bele ebbe a szakmába. Fel sem merült soha benned, hogy más utat válassz?

Nem, soha. Itt születtem Tiszakécskén, és nyugodtan állíthatom, hogy ebben a fürdőben nőttem fel. Apukám a ’80-as években megkapta a fürdő üzemeltetését, édesanyám is itt dolgozott, sőt a mai napig itt dolgozik. A testvéremmel minden nyarat itt töltöttünk, minden vendég személyesen ismert minket. Emlékszem, kislányként az volt a feladatom, hogy egy ecsettel végigtisztítsam a hamutálakat. Később dolgoztam a lángossütödében, a büfében, a ranglétra összes fokát végigjártam. 1998-ban apukám egy kérdést szegezett nekem és az öcsémnek, tudni szerette volna, hogy mik a terveink a jövővel kapcsolatban. Én akkor végeztem el a kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskolát, az öcsém szakácsnak tanult, evidens volt számunkra, hogy a fürdőben akarunk maradni dolgozni. Akkor úgy döntöttek a szüleink, hogy megvásárolják a fürdőt, és tulajdonosként működtetik tovább. Sajnos apukám rá egy évre meghalt, ekkor kezdődött a nagybetűs élet számunkra. Szerencsére mindent megtanultunk tőle, így zökkenőmentesen folytattuk a munkáját.

A fürdőigazgatást az apukádtól eltanultad, de mi van a szállodavezetéssel? Hogyan jött az ötlet, hogy rögtön egy négycsillagos szállodával örvendeztessétek meg a várost?

Szükség volt a fejlesztésre, mert hiába újítottuk fel a fürdőt, hiába voltak nagyszabású marketingterveink, ha nem tudtunk Tiszakécskén szállást találni a vendégeinknek. Először volt a kemping, majd jöttek az apartmanházak, de ez sem volt elég. Találtunk egy egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó szálláshelyfejlesztési uniós pályázatot, ami pont illett ránk. Megpályáztuk és megnyertük. Kilenc hónap alatt épült fel 2014-ben a Barack hotel.

Miért kapta ezt a nevet a szálloda? Ritkán neveznek el egy gyümölcsről egy négycsillagos hotelt.

Volt egy visszatérő belga házaspár vendégünk a kempingben, akik a sátruk mellett minden nap befőztek egy-egy üveg lekvárt a kemping területén található barackfa lehullott terméséből. Annyira megtetszett nekem ez a jelenet, hogy arra gondoltam: ha ezek a külföldi vendégek ennyire becsben tartják ezt a Tiszakécskén őshonos rózsabarackot, akkor miért ne neveznénk el a szállodát róla.

A 150 alkalmazott mellett a saját családodat is irányítod. Három gyereked van, három különböző városban van az otthonotok. Hogy tudod ezt is menedzselni?

Időbeosztás kérdése az egész. Tiszakécskén, nem messze a szállodától van a házunk, ahol a hétvégéket és a szabadságokat töltjük. Mivel a gyerekek Kecskeméten járnak iskolába, ezért hét közben ott lakunk. A férjem pedig Budapesten dolgozik, van, hogy néha sokáig tartanak a programjai, ott is kell aludnia, ezért Pesten is van egy lakásunk. Nagyon jó szervező vagyok, és élvezem is a sok szervezést.

Én úgy képzelem el, hogy ha valakinek van egy szállodája, ott is szokott néha megszállni. 

A kezdeti tesztidőszakban mi is eltöltöttünk néhány éjszakát a szállodában, mostanában már nem szoktunk itt megszállni. A fürdőbe viszont mindig megyünk, amikor csak lehet. A gyerekek is imádják. Nekem is jót tesz a gyógyvíz, megnyugtat, feltölt energiával, és ahogy a nevében is benne van: gyógyít.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Azt, hogy változatos. Minden évszaknak megvan a maga tevékenysége, mindig más a vendégkör. Nagyon sok területtel dolgozom együtt, a pénzügytől a fejlesztésen át a vendéglátásig. Szeretem a kollégáimat, soha nem érzem azt, hogy dolgozom.

Magyarországon az egyik legnagyobb probléma a szolgáltatóiparban a munkaerőhiány. Te is szembesülsz ezzel?

Nekünk szerencsénk van, nálunk kicsi a fluktuáció. Szerintem ez azért van, mert nagyvonalúak vagyunk a munkavállalókkal, rendesen megfizetjük őket. Odafigyelünk rájuk, és jó munkakörülményeket biztosítunk. Én személyesen találkozom minden új dolgozóval, tudom a nevüket, ismerem a történetüket.

Szerinted a munkatársaid milyen főnöknek tartanak téged?

Bízom benne, hogy látják rajtam, következetes és jószívű vagyok. De ami a szívemen, az a számon. Nincs nagyon időm arra, hogy köröket fussak. Szeretek dicsérni, úgy gondolom, egy-egy nagyobb munka lezárása után mindenkinek jól jön a dicséret. Megbecsülöm a dolgozókat, a kétkezi munkásokat – a kertésztől a takarítóig –, mert nélkülük nem lenne teljes egységben a csapat. Jó csapat nélkül pedig nem működne jól a komplexum.

Itt születtél Tiszakécskén. Mennyire vagy lokálpatrióta?

Tiszakécske fekvése nagyon szerencsés. Gyönyörű a Tisza, ami nagy vonzereje a városnak. Akármerre jár az ember, vízbe ütközik: az élő Tiszába, a Holt-Tiszába, a termálfürdőbe. Mi is próbálunk aktívan részt venni a város életében. Három éve szervezünk futóversenyt a városban, adománygyűjtő vacsorákat rendezünk a szállodában. Gyűjtöttünk például a református templom orgonájának megjavítására, a könyvtár megsegítésére.

Mi a legnehezebb a munkádban?

A fejlesztések kidolgozása, az, hogy jó irányba haladjunk. Egy-egy fejlesztés, pályázat rengeteg energiát kiszív belőlünk, feszes ütemtervet kíván, amit ha nem tartunk, nagyot bukhatunk.

Sok ember sorsáért felelsz. Jól tudsz aludni? Nincsenek rémálmaid, hogy egyszer összedőlhet a birodalom?

Szerencsére mindig jól tudok aludni, de néha fohászkodom a Jóistenhez, hogy minden rendben menjen. Szerencsés embernek tartom magam, de teszek is azért, hogy ne csak a szerencsén múljon a sikerünk. Nagyon összetartó a családunk, jól el tudjuk különíteni a családot a vállalkozástól. Mértékkel élünk, a gyerekeknek is ezt a példát mutatjuk.

Mi az a tulajdonság, ami képessé tesz arra, hogy egy ilyen jelentős vállalkozást könnyedén és eleganciával irányíts?

Alkalmazkodó vagyok, folyamatosan fejlesztem magam. Nyitott szemmel járok a világban, sok emberrel beszélgetek, és mindig tanulok tőlük valamit. Szeretem a nőies dolgokat, próbálom az ízlésvilágomat a vállalkozásunkra is átültetni.

Gondolom, jó emberek vesznek körül.

A szakterületekhez szakemberekre van szükség. Van egy általános rálátásom bizonyos területekre, de a szakmunkát szakértőkre bízom. Ugyanakkor úgy gondolom, józan paraszti ésszel is elég messzire el lehet jutni. Az évek során jó emberismeretre tettem szert, ami segít a megfelelő kollégák kiválasztásában.

Soha nem fordult meg a fejedben, hogy ezt a mintaszerű vállalkozást máshol az országban is megvalósítsd? Esetleg külföldön?

Egyelőre nemigen van másra időm. De a szakmai szervezetekben – a Magyar Fürdőszövetségben vagy a dél-alföldi termálklaszterben – amelyeknek tagja vagyok, előfordult már, hogy kikérték a véleményemet egyes dolgokban. Ez mindig jólesett.

Örülnél, ha valamelyik gyereked átvenné majd tőled a stafétabotot?

Igen. Szeretném, ha ez a vállalkozás több generáción keresztül működne. Azt nem tudom, hogy melyikük akarja majd, mert még kicsik, most másról szól az életük. A testvéremnek is van gyereke, úgyhogy bízom benne: a harmadik generáció is megérik majd, mint a jó kis barack.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél fogadalom

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél

Elmesélem életem első édeshármasát édes hármas

Elmesélem életem első édeshármasát