Interjú Mme Azali Nadiával, a csak nőket foglalkoztató, marrákesi dizájnbolt tulajdonosával

2017. december 21.
Csak nőket foglalkoztat marrákesi dizájn üzletében. Egyedi árukkal kereskedik, amelyek az átlagnál magasabb ár ellenére is kelendők a turisták körében. A Kézművesnők Háza nevű bolt a bazár egyik kis utcájában található. Jó ide belépni. A levegőben finom parfüm illata érződik, a különleges áruk pedig gondosan elrendezve sorakoznak a polcokon.

Érezni, hogy nő vezeti ezt a boltot. Az illatok, az elrendezés mind erről árulkodik. Ha jól tudom, az Ön ötlete volt az üzlet létrehozása. Megkérdezhetem, korábban mivel foglalkozott?

Huszonöt évig egy spanyol utazási irodában dolgoztam. Ennek csupán annyi köze volt a mostani munkámhoz, hogy ott is állandó kapcsolatban álltam ügyfelekkel. Nagyon jól beszélek spanyolul, franciául, és még az angollal is elboldogulok. Ez rendkívül fontos az eladás során. Nincs szükségem tolmácsra, jól megtalálom a hangot a vevőkkel.

Miért épp nőkkel fogott bele ebbe a vállalkozásba?

Fontos volt a számomra, hogy jó ügyet szolgáljak. Ismerem minden nálam dolgozó nő történetét, a nehéz helyzetüket, és pontosan tudom, milyen az, amikor valakinek nap mint nap gondoskodnia kell a gyerekeiről.

Önnek hány gyereke van?

Négy lányom és egy fiam. A legidősebb lányom 25, a legkisebb gyermekem 6 éves. Fiatalon házasodtam.

Nem lehetett könnyű ekkora család mellett folyamatosan dolgozni. Hogy tudta megoldani?

Van két női alkalmazottunk, akik vezetik a háztartást és vigyáznak a gyerekekre.

A férje is segít otthon?

A férjem főként az üzleti ügyeim intézésében vesz részt, de otthon a két házvezetőnő helyettesít. Lehet, hogy szerencsés vagyok, de az én férjem nagyon segítőkész. Talán épp ezért szeretnék én is segíteni másoknak. Van például egy kolléganőm, akivel 2013 októbere óta dolgozom együtt. Amikor megismerkedtünk nagyon rossz körülmények között élt. A férje nem talált munkát, nem tudták eltartani a gyerekeiket. Ma viszont havonta közel 500 eurót keres.

Nehéz nőként munkát találni Marokkóban?

Nem nehezebb, mint férfiként. Sőt! Itt van például az én esetem. Ahhoz, hogy én dolgozni tudjak, szükségem van két másik nőre, akik otthon helyettesítenek. Így én két nő számára teremtek munkalehetőséget. Ez minden dolgozó marokkói nő esetében hasonlóképpen van.

A társadalom egyébként mennyire megengedő a nők munkavállalásával kapcsolatban?

Manapság teljesen természetes Marokkóban, hogy a nők is dolgoznak. Mi sem ülhetnek otthon ölbe tett kézzel, nem várhatjuk, hogy a férjünk tartson el minket. Rengeteg nő dolgozik, sokan még a nagyon vallásosak közül is, akik csadort viselnek.

Én biztos nem tudnék elviselni egy olyan férfit, akinek nem fontos a kölcsönösség.

És mennyire elterjedt, hogy a férfiak segítenek otthon a háztartásban?

Nézze, minden társadalomban vannak jobb és rosszabb férfiak. Ha az én férjem nem segített volna nekem a házasságunk 30 éve alatt, akkor most nem lenne öt gyerekünk. Én biztos nem tudnék elviselni egy olyan férfit, akinek nem fontos a kölcsönösség.

Divat a válás Marokkóban?

Teljes mértékben elfogadott. Ha egy nő vagy egy férfi nem elégedett a házastársával, elválhat. Ez is ugyanúgy működik, mint a világ bármely más országában.

 

A boltjába Marokkó számos részéről szállítanak nők kézműves termékeket. Hogyan működik ez a rendszer?

Azzal a céllal indítottuk el ezt a vállalkozást négy éve, hogy segítsünk a nehéz helyzetben lévő marokkói nőkön. Mivel a mi szövetkezetünkben nincs a termelő és az értékesítő között közvetítő, ezért a beszállítóink azt az összeget kapják kézhez, amennyiért eladjuk az általuk készített terméket. Ez nagy előrelépés az itt dolgozó huszonnyolc nő számára. Közülük sokan olyan férfiaknak dolgoztak korábban, például itt a marrákesi bazárban, akik nem fizették ki a munkájukat. Nálam viszont mindig tudják, hogy számíthatnak a jövedelmükre.

A vállalkozás egyéb költségeit nem kell levonni a bevételből?

A boltot egy spanyol bank támogatja, amely civil szervezeteknek nyújt segítséget. A bérleti díjat, a rezsit és az én fizetésemet ők finanszírozzák.

Ennek ellenére az üzletben kapható áruknak elég magas az áruk, különösen, ha a bazár más üzleteihez hasonlítom. Meg lehet élni csak az utcáról beeső vevőkből?

Igyekszünk más módon is értékesíteni a termékeinket. Kapcsolatban vagyunk egy mexikói nővel, aki az Egyesült Államokban, és egy francia nővel, aki Párizsban árulja a termékeinket. Ők nagyobb mennyiségben vásárolnak nálunk. De az utcáról betérőket is vonzza, hogy látják, itt tényleg igényes dolgokat kapnak a pénzükért. Igyekszünk elütni az átlagtól. Másrészt sokan segíteni szeretnének azokon a nőkön, akik ezeket a szép termékeket előállítják.

A bolt arculata viszonylag egységes. Az áruk dizájnját együtt találják ki a beszállítókkal?

Nagyon fontos az egységes arculat kialakítása. Ezért a kolléganőimmel mindig előre megbeszéljük, milyen mintájú termékeket hoznak nekem. Az értékesítés során látom a vevők reakcióit, sőt néha még ötleteket is kapok tőlük. Aztán visszajelzek a termék előállítójának, mit kéne változtatni az eredeti árun. Folyamatosan kísérletezünk, hogy minél egyedibb dolgokat tudjunk kínálni a boltban.