Lehet, hogy a stressz miatt nem tudsz fogyni

2019. január 12.
Ha igyekszel kiegyensúlyozottan, diétásan enni, rendszeresen mozogni, de mégsem mozdulnak a kilók, lehet, hogy a mentális egészségeden kellene dolgoznod!
Fotó: Unsplash.com

Tudjuk, hogy szinte lehetetlen száműzni az életünkből a stresszt, pedig ez is lehet az oka, hogy nem mozdulnak a hasunkról a felesleges kilók. Sőt, lehet, hogy eleve ez az oka annak, hogy felkúszik ránk a hasi zsírpárna.

A stressznek számos káros élettani hatása van, de nem mindegyik látványos, ezért nem is feltétlenül vesszük észre: így befolyásolja az anyagcserénket is. A stressz hatására ugyanis beindul különféle hormonok termelődése, például a köznyelvben „stresszhormonnak” is nevezett kortizolé. A kortizol arra ösztönzi a testet, hogy eltárolja a zsírt, hosszútávon pedig inzulinrezisztens lehet a szervezet.

Épp ezért jó ötlet lehet, ha kicsit a stresszoldásra (is) fókuszálunk – próbáljuk ki a különböző relaxációs- és légzéstechnikákat, meditáljunk, vagyis koncentráljunk egy kicsit a mentális egészségünkre. Gyakran mondják, hogy a fogyás „fejben dől el”, ami ebben a formában is igaz lehet, szóval ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a szempontot sem.