A szorongást az ünnepek utánra tartogatjuk

2019. január 06.
A nők továbbra is aggodalmasabbak karácsonykor, mint a férfiak, az ajándékozás miatt azonban mintha csökkenne a feszültség, a szorongást inkább az ünnepek utánra tartogatjuk – többek közt ez is kiderül abból az országos, reprezentatív kutatásból, amit a Policy Agenda készített.

Minden évben megfogadjuk, hogy ez a karácsony más lesz, mint a tavalyi, mert az idén előre megtervezzük a tennivalókat, és nem hagyjuk az utolsó pillanatra a bevásárlást. De vajon összejön-e a dolog? A válasz a kérdésre: igen és nem. Míg az ünnepek előtti időszakra egyre jobban fel tudunk készülni, a karácsony utáni letargia még mindig tarol.

Fotók: Profimedia

A kutatásból – amely telefonos adatfelvétel segítségével, 1000 fő bevonásával készült és támogatója a MagneB6 forgalmazója, a Sanofi-Aventis Zrt. volt – kiderül, a karácsonyt a magyarok több mint negyede stresszes időszakként éli meg. A nőknek csupán 45%-a mondja magáról, hogy egyáltalán nem stresszes az ünnepek miatt, míg 29%-uk úgy érzi, hogy valamennyire vagy nagyon stresszes. A férfiaknak közel fele szintén nem idegesíti fel magát az ünnepeken.

A legjobb stresszoldó, ha előre tervezünk. A megkérdezettek 43 százaléka szerint ez a kulcsa annak, hogy nem aggodalmaskodjuk végig az adventi időszakot.

Az ünnepi slágerek jobban zavarnak, mint a pénztelenség

Ha mégis eluralkodik rajtunk a karácsonyi kórság, az főként nem a karácsonyfavásárlás vagy a rokonok miatt van, hanem a giccses zenéktől. Karácsony előtt a legnagyobb stresszfaktort ugyanis – a kutatás tanúsága szerint – az ünnepi hangulatú slágerek okozzák, az anyagiak a második helyre szorultak. Előbbit 22, utóbbit a válaszadók 17 százaléka nevezte a stressz forrásának.

A férfiak és a nők között nagy a különbség: miközben a férfiaknak csak 10 százaléka stresszel nagyon az anyagiak miatt, a nők esetében ez az arány 20 százalék. A 35 év alattiak esetében még rosszabb az arány: közülük csak a megkérdezettek 27 százaléka mondta, hogy egyáltalán nem izgul, hogy anyagilag megterhelő lesz az ünnep, míg 60 év felett a többség, 54 százalék nem aggódik ezért.

A giccses zenék és a pénztelenség után a „kinek, mit vegyek” kérdése folytatja a karácsonyi stresszrangsort: a megkérdezettek 10 százalékának fáj a feje emiatt.  A nők 13 százaléka mondja azt, hogy nagyon stresszel az ajándékötleteken. A férfiak lazábban veszik az akadályt, csak 7 százalékuk aggodalmaskodik azon, hogy eltalálja-e a megfelelő ajándékot.

Az ünnepekkel a stressz is elmúlik?

Sajnos, nem mondhatjuk, hogy ha vége a karácsonynak, akkor minden sokkal jobb lesz: az igazán stresszes időszak csak az ünnepek után jön el. A legnagyobb két stresszfaktor ilyenkor, hogy kevesebbet tudunk együtt lenni a családdal, illetve a karácsony utáni pénztelenség (27-27%).

A stressz miatt elmulasztott boldog percek és a családdal való időtöltés hiánya oda vezet, hogy a megkérdezettek kétharmada valamilyen negatív érzelmet társít az ünnepek utáni munkába/iskolába való visszatéréshez. Bár a válaszadók negyedén eluralkodik ilyenkor a tenni akarás, 20%-uk belső feszültségre panaszkodott, 17%-uk kimerültségre, 10% szorongásra, 9% idegességre.