Period poop: a jelenség, amiről annyira nem beszélünk, hogy magyarul még neve sincs

2019. november 11.
Szóval ma a menstruációs kaki lesz a témánk. Arról a jelenségről beszélek, amit a menstruációd előtt, alatt tapasztalsz. Nem elég, hogy folyik belőled a vér, még puffadsz is, kutyorognak, szelelnek a beleid. Többet jársz vécére, esetleg hasmenésed, szorulásod van. Ha különösen szerencsétlen vagy, akkor az utóbbi kettő váltakozva. Angolul még külön kifejezés is van erre: period poop. Magyarul meg inkább nem beszélünk róla.

Nyugi! Ez normális. Ha nő vagy, és menstruálsz, akkor valószínűleg szenvedtél már a vécében a menstruáció körüli székeléssel. A tapasztalás közös. De mik az okok? Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem megnyugtat, ha legalább tudom, hogy mi miért történik. Erről is szól a termékenységtudat. És a magyarázat még a megoldáshoz is közelebb visz. Lássuk!

Először is: az anatómia

A méh közvetlenül a vastagbél mellett helyezkedik el, így bizony hatással vannak egymásra. A méhünk általánosságban nem feszül neki a vastagbélnek, de a ciklus vége felé a mérete a vérkeringés fokozódása és a méhnyálkahártya megvastagodása miatt jelentősen megnövekszik, és így már a körte alakú szervünk okozhat szűkületet a széklet útjában. Ráadásul, ha hátrahajló méhed van, akkor könnyebben kialakul ez az állapot. Ugyanis a méh csúcsa könnyebben „beragad” a megtelt vastagbél miatt, és ez székrekedéshez vezethet. Lásd a képen. És ha az egyik szervünkben összehúzódásokat tapasztalunk, az hatással lesz a másikra is, ha értitek, hogy mire gondolok…

Már megint a hormonok!

A menstruáció előtti héten sokan tapasztalunk puffadást, akár szorulást. A fenti anatómiai magyarázat mellett a másik felelős a progeszteron hormon. A menstruáció csak a ciklusunk egyik fázisa a sok közül, az ovuláció után a progeszteron hormoné a főszerep. Ez a hormon készíti elő a méhnyálkahártyát az esetleges beágyazódásra. Teszi ezt úgy, hogy a méhnyálkahártya megvastagszik és vérerek alakulnak ki benne, valamint a simaizmok mozgását lelassítja. Na, tippeljetek, hogy a méhen kívül hol található még simaizomzat? Hát persze, hogy a vastagbélben. Szóval a méh mozgása mellett, a bél perisztaltikája (hullámzó mozgása) is lassul. És a lusta vastagbél, hát, szorulást okozhat.

Na de! Ha nem történt beágyazódás, akkor a ciklus végén a progeszteron szintje lecsökken, és a méhnyálkahártya menstruáció formájában távozik. Ez a hirtelen progeszteronesés a méh méretének csökkenését is okozza. És végre felszabadul az út (néha túlságosan is).

Azt hitted, hogy ennyi volt?

A menstruáció előtt közvetlenül a szervezetünk prosztaglandint termel, amely egy hormonhatású vegyület, amely segíti a simaizmok összehúzódását, továbbá növeli a görcsöket és a fájdalomérzetet. Nem mellesleg okozhat émelygést, hányingert és fejfájást is. Összehúzódásokat pedig nemcsak a méhünk végez, hanem a bélrendszerünk is. Innen pedig majdnem egyenes út vezet a hasmenéshez, de legalábbis a fokozott székelési ingerhez. Tehát amikor menstruációs görcsök közepette próbálsz lehetőleg fájdalom nélkül nyomni a vécén, akkor okold a kis prosztaglandinokat!

Beleink egészsége

A ciklusunk alatt a hormonváltozásoknak köszönhetően a bélflóránk is változik, és ez természetesen hatással van a gázok termelődésére is. Így el is érkeztünk a menstruációs puki jelenségéhez (a.k.a: period farts).

Nem beszélhetünk bélszelekről és kakiról anélkül, hogy szót ejtenénk a táplálkozásról. Nem segít a helyzeten, hogy a menstruáció előtti időszakban szinte bármit felfalnánk. Leginkább csokit chipsszel és fagyival, vagy pizzával, és… (Mi? Ki csinál ilyet? Én biztosan nem…) Szóval nem árt odafigyelni, hogy mit veszünk magunkhoz. Az ovuláció utáni időszakban érdemes növelni a természetes rostok bevitelét, és a vízfogyasztást, hogy megelőzzük a székrekedést. Valamint csökkenteni a tejtermékek, a cukor és a kávé fogyasztását, mert ezek mind hozzájárulnak az erőteljesebb gázképződéshez, esetleg a hasmenés kialakulásához.

Úgy érzed, hogy téged különösen sújtanak a menstruációs tünetek? Lehet, hogy még jobban oda kell figyelned magadra! Erős hasmenést, fájdalmas székelést és elviselhetetlen menstruációs fájdalmakat okozhat az endometriózis nevű betegség, amit szerencsére egyre nagyobb figyelem övez. Ennél az állapotnál a méhnyálkahártya a méhen kívülre is kerül a szervezetben, és gyakran okoz összenövéseket a belek tájékán is. Illetve aki irritábilis bél szindrómában (IBS) szenved, szintén erőteljesebb fájdalmakat és ürítéseket produkálhat ebben az időszakban. A lényeg, hogy szélsőséges tünetek esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magad!

Dióhéjban

Az ovulációtól a menstruációig gyűlik a feszültség az alhasi tájékunkban, hogy aztán vér és kaki formájában távozzon. Fontos beszélni ezekről a jelenségekről, különben csak elszigetelten szenved mindenki magában. Persze van olyan, akit jobban, van, akit kevésbé érintenek a fentiek, de a megértés segíthet abban, hogy jobban odafigyeljünk magunkra, megpróbáljuk megelőzni a kellemetlenségeket, és felismerjük, ha komoly problémával állunk szemben.

Több témában is olvasnál Jankától?

Kattints a linkre!

Fotó: Getty Images


Kapcsolódó