Miért alszunk rosszul menstruáció alatt?

2019. szeptember 29.
A hormonokon és görcsökön túl konkrét tudományos oka van, hogy a legtöbb nő rosszabbul alszik a mensturáció napjai alatt. A jó hír, hogy lehet javítani a nem túl rózsás helyzeten.

A hormonok őrülten száguldoznak bennünk, mikor a menstruáció napjaihoz érkezünk a ciklusunkban, és a görcsök sem könnyítik meg az alvást. “Nagyon erős befolyásoló hatása van a menstruációs ciklusnak az alvásunk minőségére” – erősítette meg Dr. Kin Yuen, a San Franciscó-i Egyetem Alváscentrumának szakértője.

Alacsony hormonszintek
Az ösztrogén és progeszteron szintje alacsony a menstruáció idején. A hormonok pedig nagy szerepet játszanak az alvásciklusunkban. Így a hormonszintek változása, ami természetesen bekövetkezik a ciklus során, hatással van arra, hogyan alszunk. “Ha az ösztrogén szintje alacsony, mint a menstruáció első pár napján, rosszabbul alszunk” – mondta az alvásszakértő. A progeszteron alacsony szintje miatt pedig nem tud az alvásunk elmélyülni, így gyakrabban felriadunk éjszaka.


Az örömhormon is hiányzik
“Még nem teljesen tisztázott, hogyan hat az ösztrogén a hangulatszabályzó rendszerünkre, a szerotoninszintünkre, ám azt már megállapították, hogy ha az ösztrogénszint alacsony, akkor az örömhormoné, a szerotoniné is” – vázolta Dr. Yuen. Ezért is vagyunk olyan rosszkedvűek, levertek a menstruáció kezdetén, de a rossz kedélyállapot a rossz alvással is együtt jár.

Szűkebbek a légutak
Csupán egy kicsivel szűkebbek a légutak a menstruáció idején, ám ez pont elég ahhoz, hogy ha valaki egyébként is alvási apnoéval vagy asztmával küzd, annak az éjszakák még rosszabbak legyenek.

Magasabb testhőmérséklet
“Ha a hormonszintek hullámzanak, a test hőszabályzó rendszere sem működik tökéletesen” – mondta az alvásszakértő. Emiatt magasabb lehet a testhőmérséklet a menstruáció első napjain, ami az elalvást nehezítheti meg.

Mit tehetünk?
Senki sem szeret rosszul aludni, hiszen az elégtelen pihenés tovább ronthatja a testi tüneteket, még nehezebben viselhetjük a fájdalmat, görcsöket. Sokat segíthet az elalvásban a megfelelő, nyugodt környezet kialakítása, a hűvös szoba és néhány lazító, nyújtó gyakorlat, ami segít álomba szenderülni. 

Fotó: Unsplash