Finnországban az apák is egyenrangú szülők lesznek

2020. február 15.
A finn kormány ugyanolyan hosszú, hét-hét hónapnyi fizetett szülési szabadságot biztosít a nők és a férfiak számára, jelentette be Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke. Csak viszonyításképpen: Magyarországon az apák öt ilyen szabadnappal rendelkeznek gyermekük születése után.

Finnországban eltörölték az anyasági és az apasági szabadság közötti különbséget, így jelentősen megnövekedett az az idő, amit a férfiak otthon tölthetnek gyermekük születése után. Mindkét szülő számára hét-hét hónap fizetett szabadságot biztosít a finn kormány. A változtatások 2021 szeptemberétől lépnek életbe.


Jelenleg az anyáknak 4,2 hónap, az újdonsült apáknak 2,2 hónap, ezen felül pedig hat hónapnyi egymás közt felosztható fizetett szabadság jár a finn szülőknek. Ám csupán az apák negyede használja ki a rendelkezésére álló maximális időtartamot, ezért az új intézkedéstől azt reméli a finn kormány, hogy a nemek közötti egyenlőség jobban érvényesül majd a szülőségben is.

Az új rendszerben fejenként 164 nap áll majd a szülők rendelkezésére, ebből 69 napot átruházhatnak a másik szülőre. Mivel Finnországban hatnapos munkahetek vannak, ezért körülbelül 6,6 hónapnyi fizetett szabadsággal rendelkezik mindkét szülő, nemtől függetlenül. Ráadásul a várandós nőknek plusz egy hónapnyi szabadságot juttatnak a gyermek születése előtt. Az egyedülálló szülőknek sem veszik el fél évnyi szabadsága, csak mert nincs párjuk: ehelyett megkapják mind a 328 napot.

“Ez a modell biztosítja, hogy a gyermek álljon a család középpontjában, illetve a nemek közötti egyenlőséget” – mondta Aino-Kaisa Pekonen, Finnország szociális- és egészségügyi minisztere. “Emellett a munkahelyeken is szükség van a családbarát szemlélet felé való még erősebb elmozdulásra, ahogy a társadalomban is” – tette hozzá.

Az új szülőknek járó fizetett szabadsággal kapcsolatos intézkedés illeszkedik abba az irányvonalba, mellyel a nemrég megválasztott miniszterelnök, a 34 éves Sanna Marin reményei szerint jobb egyensúly alakul ki az emberek munkája és magánélete között Finnországban. A legfiatalbb miniszterelnök tervei között szerepel még a hat órás munkanapokkal rendelkező négy napos munkahét bevezetése is, ám ennek lehetőségei még kidolgozás alatt állnak.

Forrás: BBC News
Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema