Észak-Írországban is házasságot kötött az első azonos nemű pár

2020. február 19.
Történelmi házasságot köthetett Robyn Peoples és Sharni Edwards Belfastban. Ők voltak az első azonos nemű pár, akik Észak-Írországban a jogszabályi változások után először házasodhattak össze.

A Belfastban élő pár, a 26 éves Robyn Peoples és a 27 éves Sharni Edwards történelmi házasságot kötött az Antrim megyei Carrickfergus hotelben tartott ceremónián. A régió jogszabályi változtatásai után ők lehettek az első azonos nemű pár, akik hivatalos házasságkötéssel pecsételhették meg szerelmüket.


A pár szerette volna élettársként bejegyeztetni magát erre a napra, mely kapcsolatuk hatodik évfordulója, ám miután hosszú és kiélezett kampány után módosították a törvényt Észak-Írországban, és engedélyezték az azonos nemű párok számára is a házasságkötést, inkább esküvőre változtatták a ceremóniát. “A világot jelenti számunkra ez a nap – mondta Sharni Edwards a házasságkötésről, mielőtt megköszönte volna az aktivisták erőfeszítéseit, melyet az azonos nemű párok közötti házasságkötés legalizációjáért tettek. – Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki tüntetett, aláírta a petíciókat, mindenkinek, aki segített, hogy megtörténhessen ez a lépés.”

“Észak-Írországért volt szükség erre, hogy megmutassuk az embereknek, mindenki úgy jó, ahogy van. Olyan régóta harcoltunk keményen ezért a lehetőségért, hogy egyenlőek lehessünk! Fantasztikus, hogy megtörténhetett!” – fejezte ki örömét Robyn Peoples is.

„Megtiszteltetés, hogy a mi esküvőnk lehet az első Észak-Írországban. Nem terveztük, hogy történelmet írunk, csupán egymásba szerettünk” – tette még hozzá Edwards, aki az angliai Brightonból költözött az erősen vallásos területre, és nem is tudott róla, hogy itt még nem köthetnek házasságot az azonos nemű párok.

“Hálásak vagyunk a több ezer embernek, akik tüntettek a szabadságunkért, a Love Equality kampánynak, hogy vezetett minket és a politikusoknak, akik arra szavaztak, hogy megváltozzon a törvény. Nélkülük ez az esküvő sem lett volna lehetséges.”

Olvass tovább a témában!


Forrás: Time
Fotó: Getty Images