A nyugalom szigetei

2020. május 02.
Ők azok, akiknek a mindennapi életét legkevésbé borította fel a rendkívüli helyzet, mert már évekkel ezelőtt kiköltöztek a városból – visszafogottabban és a természethez igazodva élnek. A kiköltözés persze lemondásokkal is járt, de egyikőjük se bánta meg a váltást.

Nagyvárosból a farmra

Remény Farm – így hívják Szép Anna és Goldmann Dávid 40 hektáros, Eger melletti birtokát, ahová egy évvel ezelőtt költöztek. Tavasztól őszig sötétben kezdődik a napjuk: mire a nap felkel, már kiengedték és ellátták a szabadtartásban nevelt tojótyúkokat, aztán a marhákat és a kiscsirkéket. Csak ezután jöhet a reggeli, amelyet a több száz tojás begyűjtése követ (naponta kétszer), majd az állatok újbóli ellátása, és még számos olyan teendő, ami mellett alvásra csak öt-hat óra marad.

A nagyváros kényelmét hat évvel ezelőtt adták fel. „Egészségesen akartunk enni és élni, és a jövendőbeli családunkra is gondoltunk” – meséli Anna, aki száz százalékig városiként jellemzi korábbi önmagát. Nagyváradon élt, ruhatervezéssel foglalkozott, de ma már nem tudná a farm nélkül elképzelni az életét. „Ha valaki leszakítja az első paradicsomot a saját kertjéből, soha többé nem fog tudni bolti paradicsomot enni” – magyarázza.

remeny-farm-szep-anna

Korábban – öt éven keresztül – egy önellátó, 3 hektáros családi farmot vezettek, ahol mindent megtermeltek maguknak és a rokonaiknak. Aztán váltottak, és ma már úgy gondolják, hogy a teljes önellátás nehéz, értelmetlen és önző dolog is, mert másoknak nem ad értéket. Jelenleg friss tojással, szabadtartású, naponta friss területre költöztetett csirkékkel látják el a vásárlóikat. Kulcsfontosságú szempont, hogy ezzel a természetnek is jót tesznek, ez a gazdálkodási mód ugyanis megköti a szenet a talajban, és visszafordítja a klímaváltozás káros hatásait. Dávid boldogan adta fel informatikai vállalkozását a gazdálkodásért cserébe, de Annának is több dologról kellett lemondania, főleg az elején. „Amikor ideköltöztünk, semmi nem volt itt, csak az állattenyésztést szolgáló épületek. Kilenc hónapig egy lakókocsiban éltünk, és azon dolgoztunk, hogy a csirkéknek megfelelő körülményeket biztosítsunk” – emlékszik vissza.

Ezt olvastad már?

Anna még gazdálkodóként is stílusos, amiről követői az Instagramon is meggyőződhetnek. „Elég sajátos, nagyon csajos a stílusom, néptáncosként sok népies ruhadarabot építettem a ruhatáramba. Amikor a tanyára költöztem, elkezdtem melegítőben járni, hogy óvjam a szép ruháimat, de rájöttem, hogy ez szörnyű hatással van a közérzetemre. Ezért újra elővettem a szoknyáimat, és elkezdtem a népi ruhadarabok olyan funkcióit felfedezni, amelyeket néptáncosként sosem értettem. Most már tudom, hogy a kötény miért olyan hosszú, amilyen, vagy hogy mennyire praktikus a fejkendő. És visszakaptam saját magam” – mesél a farmdivatról.

remeny-farm-Goldmann-david

A legszebbek azok a nyugodt napok, amikor csak sétálgatnak a tanyán, felmásznak egy dombra, és nézik, hogyan nőnek a növények. Családot is itt szeretnének alapítani. „Egy gyereknek ez a világ legjobb játszótere. És a tudat, hogy pontosan tudjuk, mit adunk neki enni, a legfontosabb”– teszik hozzá.

A farm életét nem különösebben befolyásolta a koronavírus-járvány, a szállítást és az eladást viszont igen. Többen akarnak tőlük vásárolni, és lefoglalni előre az egész éves rendelésüket. „Egyelőre azt tervezzük, hogy több átadási pontot vezetünk be, betartjuk az ajánlott szabályokat (két méteres távolság, védőfelszerelés), és ha szükségessé válik, akkor Budapesten házhoz fogunk szállítani” – mondja Dávid.

Nagy, tökéletes egész

Bagyinka Tímea, a LoveYourBelly edzésprogram ötletgazdája hét hónapja hagyta maga mögött a fővárosi életet, és egy meseszép házban él Tahiban a férjével és két kisfiával. Ezelőtt ízig-vérig nagyvárosi lány volt, és nehezen is engedte el azt az életformát. „Egy alföldi kisvárosból származom, húszéves koromban költöztem Budapestre. Szerelmes voltam és vagyok is a fővárosba, mindig megdobban a szívem, amikor meglátom” – kezdi meséli Tímea. A kiköltözést nem ő, hanem férje kezdeményezte. „Még az első gyerekünk születése után sem tudtam elképzelni, hogy elköltözzek a városból. Később nyitott lettem rá, de akkor is a férjem akarta inkább. Ő zeneszerző és producer, és egyre fontosabbá vált számára a nyugalom, kevesebb betonra és több zöldre vágyott.”

Bagyinka-timea

A Marie Claire májusi–júniusi számából nemcsak azt tudhatod meg, hogy miként folytatódott Tímea és családja vidékre költözésének története, de olvashatsz a Magasélet a hegyen Insta-fiók gazdáinak életéről is.

Szerző: Chilembu Krisztina