Mámoros karantén – mikortól nem vicces a napi iszogatás?

2020. május 09.
Az önkéntes karantén ideje alatt egyre több alkoholfogyasztásra utaló mémmel és vicces bejegyzéssel találkozhatunk a közösségi médiában, mivel – szorongásunk oldására, vagy csak "miért is ne?" alapon – akár munkaidőben is megengedünk magunknak egy-egy pohár italt. A kellemes lazítás viszont könnyen válhat olyan szokássá, amitől később nehéz lesz szabadulni.

„A napszakokat az különbözteti meg egymástól, hogy a kávézásnak, vagy egy pohár italnak van épp itt az ideje” – tweetelte Emily Murnane forgatókönyvíró. De említésre méltó Ina Garten séf, a The Barefoot Contessa szakácskönyv szerzőjének Instagram-bejegyzése is, amelyben reggel 9:30-kor egy túlméretezett martinis pohárban éppen Cosmopolitan koktélt keverget, miközben boldogan csacsogja: „Krízishelyzetben bármikor megengedett, hogy koktélozzunk!” Bár a tartalmak kétségkívül szellemesek, közelebbről szemlélve összetettebb üzenetet hordoznak, mint gondolnánk, hívja fel a figyelmet a The New York Times szerzője.

Izoláltságunk megtörését és napunk fénypontját a barátainkkal leszervezett Zoom-hívások jelentik, amelyek alkalmával többnyire megjelenik a kezünkben egy öblös borospohár is. Mindannyian érezzük, hogy a napjaink egyre inkább összemosódnak, az otthonunk lett az új irodánk, a melegítőnk az új munkaruhánk, anyaként pedig még arra az időre sem mentesülhetünk a zsibongástól és fókuszálhatunk a napi teendőkre, amíg a gyerekek az iskolában vagy az óvodában vannak, hiszen velünk együtt ők is négy fal közé kényszerültek.

Mennyiség és minőség

Az alkohollal – egy időre – enyhítjük a karanténban mindenkinél jelentkező szorongást, félelmeket, tompítjuk a kimerültség érzését. Minél feszültebbek vagyunk, annál intenzívebben érezzük a megkönnyebbülést, amit az alkohol okoz, és ha ez gyakran ismétlődik, könnyen alakulhat ki függőség. A legtöbben persze nem tartják ártalmasnak, ha egy itallal jutalmazzák meg magukat nap végén, de hol van az a bizonyos mérték, ami még belefér?

Az amerikai The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism intézet körülbelül napi másfél deciliter borban határozza meg nők esetében azt a szintet, ami felett már káros az alkoholfogyasztás. A női szervezet másképpen dolgozza fel az alkoholt, ezért ha egy férfi és egy nő pontosan ugyanolyan magas, és még ugyanabban a súlyban is van, ugyanannyi elfogyasztott ital után a nők véralkoholszintje mégis magasabb értéket fog mutatni.

De nemcsak a mennyiség számít, hanem az is, hogy az ital hogyan hat a mindennapjainkra. Hiába tűnik úgy, az alkohol valójában egyáltalán nem segít abban, hogy jól aludjunk. Sőt mi több, a rendszeres esti alkoholfogyasztás rontja az alvásminőségünket. Elegendő pihentető alvás nélkül pedig alacsonyabb a stressztűrő képességünk, és rosszabbul kezeljük a mindennapos kihívásokat. A nyomás következtében pedig ismét a pohár után nyúlunk, mert ezekben a mámoros pillanatokban úgy érezzük, könnyebb elviselni a kialakult helyzetet.

Keserédes üzenet

Habár a poharazgatásra buzdító mémek és vicces posztok elsődleges célja a szórakoztatás, ugyanakkor segélykiáltást és dühöt is kiérezhetünk belőlük. Az önkéntes karantén idején ugyanis sok anya érez így: „Jelenleg napi szinten három vagy négy teljes embert igénylő feladatkört viszek a hátamon, aminek egyhamar biztos, hogy nem lesz vége, és közben elvárják tőlem, hogy mindezt zökkenőmentesen, higgadtan és még derűsen is kezeljem? Hát tudjátok mit? Nekem pedig valahogy fel kell dolgoznom, hogy akaratomon kívül ilyen helyzetbe kényszerültem. Csincsin!”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

“Cheers” 🤩 Karantén iszogatás Meryl Streeppel👌🏻 #merylstreep #karanten #drinktothat #cheers #repost @marieclairerussia ・・・ Самые невероятные инстаграм-челленджи и звездные эфиры не выдержали конкуренции с Мерил Стрип в Zoom 😅 Кинодива и ее коллеги Одра Макдональд и Кристин Барански собрались на виртуальной коктейльной вечеринке в банных халатах, чтобы отпраздновать 90-летие легенды Бродвея композитора Стивена Сондхайма 🙌 Подруги исполнили песню из мюзикла «Компания» и побаловали себя несколькими бокалами мартини и вина 😏 Присоединились бы к такой конференции? 😅 #MerylStreep #StevenSondheim #musical #music #lifestyle #lifeandlove #zoom #conference #mood #currentmood #cocktail #partytime #wine #martini #merylstreep #legend #legendary #starlife #popularity #virtual #zoomconference #newsoftheday #celebs #quarantini #quarantine

Marie Claire Hungary (@marieclairehun) által megosztott bejegyzés, Ápr 29., 2020, időpont: 11:50 (PDT időzóna szerint)

Belefér, ha néha tartunk egy happy hourt az elszigeteltségünk alatt, de időnként álljunk meg, és gondolkodjunk el, hogy valójában hogy érezzük magunkat, és kérdezzük meg magunktól, hogy nehéz lenne-e nemet mondani az alkoholra. És ne féljünk segítséget kérni, ha erre a kérdésre igen a válaszunk. Nem kötelező mindenkinek mélypontra jutnia ahhoz, hogy felismerje a problémát.

Segítő szervezetek:

Kék Pont Alapítvány

90 Lépés önsegítő program

A cikket összeállította: Cserényi Veronika, a Central Médiaakadémia hallgatója

Fotó: Getty Images