Az alkoholfogyasztás felgyorsítja az agy öregedését

2020. február 08.
Ha minden nap fogyasztunk alkoholt, minden egyes alkalom egy héttel felgyorsítja az agyunk öregedését. Ehhez arra sincs szükség, hogy túl sokat igyunk, már a napi ajánlott egy pohár italnál több is elegendő.

Az eddigi tanulmányokból is kiderült már, hogy az alkoholfogyasztás nincs túl jó hatással az agyunk egészségére, ám az eddigi kutatásokat kevés emberen vagy egereken végezték csupán. Azonban a Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya, melybe több mint 17 ezer vizságlati alanyt vontak be, az egyik legnagyobb minta, melyen valaha agykutatást végeztek, és teljesen alátámasztja a korábbi kutatások eredményeit.


A dohányzás még rosszabb
A kutatócsoport arra jutott a grandiózus vizsgálat nyomán, hogy a szervezetünkbe bevitt alkohol minden egyes grammja, amelyet egy nap alatt elfogyasztunk, 0,02 évvel, azaz egy héttel öregíti az agyat. Csak hogy legyen viszonyítási alapunk: egy átlagos doboz sör vagy egy kisebb pohár bor 14 gramm alkoholt tartalmaz. Aki minden nap iszik valamennyit, azoknak az agya 0,4 évvel idősebb azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A dohányzás hatása még erősebb: a kutatócsoport vizsgálata szerint napi egy doboz cigaretta elfüstölése egy éven keresztül, 11 nappal öregíti az agyat.

Itt a bizonyíték
A kutatók a valaha volt egyik legnagyobb tanulmány során 45 és 81 év közötti alanyok agyáról készítettek CT-felvételt, majd mesterséges intelligencia segítségével meghatározták, mennyire idős vagy fiatal a felvételen látható agy. Ezután összehasonlították a számítógép által meghatározott kort a kutatásban résztvevők valódi életkorával, illetve azokkal az adatokkal, melyeket a vizsgálati alanyok megadtak az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikról. Az eredményeket összegezve a tudósok arra jutottak – melyet már régóta sejtettünk, ám ennyire szilárd tudományos bizonyítékunk eddig nem volt rá -, hogy minél többet iszik és dohányzik valaki, annál idősebb agya a valódi életkoránál.

Ritkán nem árthat?!
A mindennapos alkoholfogyasztás tehát valóban rossz hatással van az agyra, ám a szakértők szerint ha ritkán iszunk, akár még jót is tehet a szívünk egészségének. Mivel a minta olyan nagy, a tudósok az egész társadalomra rálátást kaphattak, nem csak néhány emberre. “A 0,4 éves eltérés csupán statisztikai különbség. Azt jelenthetjük ki, hogy a mindennapos, vagy majdnem mindennapos alkoholfogyasztás az, ami igazán káros az agyunknak” – magyarázta Arthur Toga, a tanulmány vezetője. Sok nagyon idős kort megélő ember számol be arról, hogy időnként fogyaszt alkoholt. Ráadásul a Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint  a mérsékelt alkohologyasztásnak lehetnek némileg előnyös hatásai is, például a szív egészségére. “Nagyon fontos, hogy mértékkel és felelősen fogyasszunk alkoholt, és sose lépjük túl a napi ajánlott beviteli értéket. Emellett nagyon fontos az egészséges étkezés, a testmozgás és a dohányzás kerülése. Ha pedig eddig nem ittunk alkoholt, jobb, ha el sem kezdjük” – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash