Így meditálnak a magyarok a YouTube-on

2020. április 26.
Teljesen természetes, ha aggódunk vagy feszültek vagyunk egy világjárvány idején. Közvetlenül a vírus ellen ugyan nem tudunk tenni semmit, ezzel ellentétben saját lelki békénk megőrzésére van megoldás. Minden napra jut egy újabb elkeserítő hír, így nehezünkre eshet nyugodtnak maradni és megőrizni pozitív látásmódunkat. Ilyenkor különösen fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk magunkról, saját lelki állapotunkról.

Miért meditáljunk?

A meditálás tökéletes megoldásként szolgálhat a mostani stresszes és kétséges időkben. A meditáció valójában több gyakorlatot foglal magába. A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlása például a figyelem tudatos és ítélkezés mentes irányításáról, a jelen pillanat megéléséről szól. Egy másik, a breathwork egy aktív folyamat, amelynek lényege az irányított légzésben rejlik. A lovingkidness gyakorlat során pedig időt szánunk rá, hogy mások jóságát értékeljük.

Amikor különböző fenyegetések miatt megrekedünk a mindennapokban, elsiklunk a jóság és a szépség felett. Ilyenkor tudatosan kell ünnepelnünk a legapróbb örömöket is. Ez különösen érvényes a jelenlegi világjárvány során. A meditálás ebben is segítségünkre lehet, továbbá megnyugvást adhat bizonytalan és feszült körülmények közepette. A karantén és a koronavírus-járvány rengeteg kérdést felvet bennünk, és a meditálás egyikre se sem fog tudni konkrét választ adni. A cél azonban nem is ez, hanem, hogy mi magunk szorongás nélkül, megfontoltan tudjunk válaszokat találni. Gondoskodjunk saját lelki békénkről, szellemi egészségünkről. Tanuljuk meg szabályozni a stressz és szorongás által kiváltott reakciónkat, így teremtve meg nyugalmunkat – ami akár mást is megérinthet. Összegyűjtöttünk négy olyan magyar YouTube-csatornát, amelyeket meditálni vágyóknak ajánlunk.

Alternatív terápia üzleti tudással megspékelve

A Thétakert Meditációk YouTube-csatorna három éve osztja meg videóit különféle meditációval foglalkozó témákban. A csatorna neve a ThetaHealing alternatív terápiás módszerből ered. A vezetett meditáció során a kliens és kezelője is théta agyhullámra – egy átjáróra a tudatos és tudatalatti elme között – hangolódnak. Gyorsan és könnyen felismerhetővé válnak a tudatalatti rejtett hiedelmek, így ezek pozitív meggyőződésekre cserélhetők. A meditáció útján Hackl Mónika, gyakorlott ThetaHealing tanár selymes hangja kísér végig. Mónika Magyarország legnagyobb vállalatainak marketing és kommunikációs vezetőjeként ismerkedett meg a ThetaHealing módszerrel. Ekkor élete 180 fokos fordulatot vett, és úgy döntött, szeretné másoknak is átadni tudását. Ígérete szerint a terápiáit üzleti területen szerzett tapasztalataival ötvözi, így emelkedik ki más ThetaHealing oktatók közül. A videók közt találni önbizalom, lelki egyensúly és boldogságnövelő, gyógyító, belső béke megteremtését segítő és szeretet meditációkat is. Akár tíz, akár harminc percet tudunk rászánni saját magunkra, biztosan találunk egy ideális videót. A hárommilliós nézettséggel, valamint tizenhétezres követőtáborral rendelkező oldal rendszeresen – hetente akár többször is – tölt fel meditációs videókat, így változatosságban és sokszínűségben nincs hiány.

Olvastad már?

„A szellemi útnak az egyik legfontosabb része az önálló gyakorlatozás.”

Két hete indult útnak dr. Őrlős Gábor Meditálj velem című meditációs YouTube-sorozata. Tapasztalata szerint a szellemi út alapja az otthoni gyakorlás, amelyre érdemes időt és energiát áldozni. Gábor tanácsa, hogy annyi időt töltsünk szellemi gyakorlással, ahány évesek vagyunk. Videói szerencsére nem vesznek éveket igénybe, csupán 20-30 percet. Meditálásra csendes helyet, egyedüllétet és testi, szellemi tisztaságot javasol, hiszen fáradtan, kizsigerelve, érzelmileg összeroskadva nem lehet meditálni. Ahhoz, hogy értékes és hasznos meditációt tudjunk végezni, vizsgáljuk meg érzéseinket, ne legyen bennünk se harag, se bűntudat, se szégyen. A meditálás sikerességében gondolataink tisztasága is fontos szerepet játszik: ne legyenek ártó szándékaink, önös érdekünk, rendezetlenség a fejünkben. „A szellemi útnak az egyik legfontosabb része az önálló gyakorlatozás. Minden értünk van, volt, és lesz. Ami szembe jön veled mindig azért jön, hogy az utadra tereljen, vagy az utadon tartson” – olvasható a sorozat első részének leírásában. A Gábor nevét viselő YouTube-csatorna közel ötezer feliratkozóval és negyvenkétezres látogatottsággal bír.

Meditáljunk együtt!

Ugyan dr. Fajcsák-Simon Zsuzsanna, azaz Dr. Zsu facebookos élőben közvetített videói egyelőre kevesek figyelmét keltik fel, Zsuzsanna tudása többéves tapasztalatra nyúlik vissza. Két hete ő is meditációs sorozatba kezdett, amelyet YouTube-csatornájára is feltölt. A Meditáljunk együtt elnevezésű sorozat május elejéig tart – a videómegosztó felületen többször visszanézhető –, célja pedig, hogy segítsen küzdeni a pánik, a szorongás és a félelem ellen. Többek között olyan témák kerülnek napirendre, mint a hála, az elfogadás, a megbocsájtás és az elengedés. Sok időre továbbra sincs szükség: egy-egy meditációs videó 10-30 percig tart. A csatorna közel ezer hűséges feliratkozóval, valamint több mint háromszázezres nézettséggel büszkélkedik. Zsuzsanna egyébként az elsők közé tartozik, akik a hagyományos tudományos módszereket a keleti kultúrák technikáival kötötték össze.

Sokrétű témák otthona

A Tudatos teremtés YouTube-csatorna az előző példákkal ellentétben a meditáción kívül más témákat is feldolgoz. Tamás Vivien, a videók készítője nemcsak az elengedésről, a sikerről és a háláról beszél, hanem az egóról, a múlt szerepéről és a felszabadulásról is. E témakörök mellett kap szerepet csatornáján a meditáció: az aranykor meditáció során a béke és az egység állnak a középpontban, az egészség meditáció pedig akkor lehet segítségünkre, ha feltöltődésre és energiára van szükségünk. Vivien célja, hogy segítsen felismerni és emlékeztetni minket a bennünk lakozó erőre, ami képes lehet megváltoztatni életünket. Szerinte a meditáció megmutathatja, kik vagyunk valójában, segít elcsendesíteni az elmét. Vivien közel másfél év alatt tizennyolcezer feliratkozót és hárommilliós megtekintést gyűjtött.

Okos alternatívák

A telefonos applikációk kedvelői sem maradnak lelki táplálék nélkül. A magyar fejlesztésű, magyar nyelvű Just Like Buddha alkalmazás nagyot robbant 2019-ben, és nem ok nélkül. Az app angol nyelvű társaival ellentétben nem a mindennapos élethelyzetekre kínál megoldást, hanem mélyebb önismeretre fókuszál, olyanokhoz szól, akik saját útjukat keresik. Közel nyolcvan gondosan összeállított kurzus áll rendelkezésre öt csoportba rendezve.

Akik még szkeptikusan állnak a meditációhoz, azonban az mégis felkeltette az érdeklődésüket, ők se keseredjenek, ugyanis a jóga egy ideális kezdőlépés lehet a meditálás világa felé. Miután alaposan átmozgattuk testünk minden porcikáját, több jógagyakorlat meditációval zárul. Ráadásul e téren számtalan magyar nyelvű tartalmat fedezhetünk fel a különböző közösségi média felületeken.

Amennyiben külföldi meditációs tartalmakra is kíváncsiak lennénk, a három leglátogatottabb meditációval foglalkozó Youtube-csatorna meglepetést okozhat. A felületek ugyanis nem vezetett meditációs gyakorlatokkal, hanem többórányi nyugtató zenével szolgálnak. A norvég Soothing Relaxation közel havi ötvennégymilliós nézettséget mutathat fel, ezt az amerikai YellowBrickCinema majdhogy huszonkilencmilliós havi látogatottsággal követi, amelyet az indiai Meditative Mind csatorna a huszonkétmilliót meghaladó havi megtekintéssel szorosan kísér.

Szöveg: Berberovics Bea, a Central Médiakadémia hallgatója

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!