Négynapos munkahéttel lábal ki a válságból Új-Zéland a járvány után

2020. május 22.
Nem véletlenül minden idők legnépszerűbb miniszterelnöke Jacinda Ardern Új-Zélandon. A krízishelyzetekben mindig megnyugtató vezető most például úgy véli, hogy a rugalmas munkalehetőségek jelentősen javítják a produktivitást, és jó hatással vannak a munka és magánélet egyensúlyára.

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern négynapos munkahéttel és más rugalmas munkahelyi lehetőségekkel állítaná talpra a koronavírus-járvány után az ország gazdaságát, turizmusát és az emberek munkahelyi és magánélete közötti egyensúlyát, lelki egészségét.


A Facebookon, élő videoadásban vázolta Ardern a terveit. Rövidebb munkahetet, több ünnepnapot vezetne be, mert szerinte ezek az intézkedések ösztönzőleg hatnak a gazdaságra, élénkítik a belföldi turizmust, miközben a határok a külföldiek számára zárva maradnak Új-Zélandon. Az emberek – nem meglepő módon – rendkívül lelkesen fogadták a miniszterelnök informális bejelentkezését, hiszen ki ne örülne a négynapos munkahétnek vagy a több szabadnapnak, ám a legtöbbeket az foglalkoztatta, hogy vajon a járvány végével az élet visszatér-e a régi kerékvágásba?

„Rengetegszer hallottam már az emberektől, hogy négynapos munkahétre lenne szükség. Ez alapvetően a munkáltatók és a dolgozók közötti megegyezés kérdése. Ám a koronavírus-járvány sok mindent tanított nekünk arról, hogy milyen remekül lehet rugalmasan, otthonról dolgozni, a produktivitásra egyáltalán nincs rossz hatással, sőt” – mondta Jacinda Ardern.

Nem most merült fel először a négynapos munkahét ötlete. Mi is írtunk már korábban Andrew Barnes, a Perpetual Guardian alapítójának 2018-as kísérletéről, amikor 200 fős cégénél több hónapon át kipróbálták a gyakorlatban, milyen hatással van a rövidebb munkahét a produktivitásra, a dolgozók lelkiállapotára, családjára és a környezetre. „Új-Zélandnak minden kétséget kizáróan át kell térnie a járvány után a négynapos munkahétre, ez remek stratégia a gazdaság újraindítására, a turizmus talpraállítására” – mondta Barnes.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash