Negyven felett már csak 3 napot kellene dolgoznunk

2018. augusztus 01.
Már régóta rebesgetik, hogy a háromnapos munkahetek a dolgozók egészségére és teljesítményére is jó hatással lennének, ez pedig különösen igaz 40 éves kor felett.

 


Fotó: Unsplash.com

Sokan érezzük úgy, hogy igazságtalanul és még inkább egészségtelenül töltjük munkával életünk legnagyobb részét és ezt szerencsére manapság már kutatások is alátámasztják. Egy ausztrál kutatás szerint például 40 éves kor felett már csak 3 napot kellene dolgoznunk egy héten, ez az a mennyiség ugyanis, amiben a leginkább produktívak tudunk maradni. Ehhez 3500 nőt és 3000 férfit vizsgáltak különböző kognitív tesztekkel, így jött ki, hogy heti 25 órányi munka mellett sokkal jobb a teljesítmény, mint heti 55 óra mellett – utóbbi esetben egyébként a kísérleti személyek rosszabbul teljesítettek, mint munkanélküli társaik.

A kutatók szerint a munka időskorban kétélű fegyver, hiszen bizonyos fokú intellektuális stimulus kimondottan jót tehett az idősebbeknek, ugyanakkor a túldolgoztatás nagyon lefáraszthatja őket. Azt egyelőre még nem tudni, pontosan miért okoz különbségeket kognitív képességeinkben a munkaórák száma, de az elég biztosnak tűnik, hogy túl sokat dolgozunk. Már csak a munkaadóknak kellene rájönniük, hogy a munkaórák csökkentése az ő érdekeiket is szolgálja!