A #MeToo-kihívás TikTokon fedi fel a nők fájdalmas titkait

2020. május 24.
Bár úgy tűnt, hogy a #MeToo már elérte célját, a koronavírus-járvány és a kényszerű összezártság miatt a legtöbb érintett országban megnőtt a családon belüli erőszakos esetek száma. Még ennek ismeretében is sokkoló, hogy még mindig nők ezrei osztották meg történetüket az ellenük elkövetett támadásokról.

2017-ben egy egyszerű szóval kezdődött: Me Too. Alyssa Milano, hogy támogassa barátját és volt kolléganőjét, Rose McGowant a szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt azóta már elítélt Harvey Weinstein filmmogullal szemben, csak annyit kért a nőktől, hogy ezt a rövid kifejezést írják ki, ha velük is előfordult már. Így szerették volna megmutatni, hogy a szexuális zaklatás és erőszak nem egyedi eset.


Rengeteg, akár évtizedekre eltemetett történet került a felszínre azóta, a közösségi oldalakon számos nő mesélte el a saját traumáját. A Facebook, Twitter és Instagram után most a TikTokot is elérte a mozgalom.

Az új kihívás #MeToo hashtaggel indult útjára, a felvételeken a túlélők „lefestik fájdalmukat”, és megosztják, mi történt velük közben. A kihívás nyers és szívszorító, ahogy fiatal nők tízezrei állnak ki egymásért és egymás mellé a közösségi oldalon.

Bailey Jones videóját több mint 2 millióan lájkolták. Ő pontosan azt az öltözéket viseli a rövid videón, ami az ellene elkövetett támadáskor is rajta volt, és megmutatja azt a rendőrségi jelentést is, amelyben közölték vele, hogy támadója egy regisztrált szexuális ragadozó volt.

@bailey_jones

Thank you to the women on this app for speaking out and giving me the strength to tell my story. #metoo

♬ Growth – myjuicysteak

A Becauseofwhatapp nevű felhasználó más oldalról közelítette meg a kihívást. Ő azt a szürke pulóvert mutatta meg, melyet öt éven át viselt az ellene elkövetett szexuális bűncselekmény után, mintegy védőruhaként. A videóban azt írja rá: túlélő. Az ő videóját is több, mint egymillióan lájkolták.

@becauseofwhathapp

After been sexually assaulted I wanted to wear oversized great and black clothes that hid and protected me. Now I protect myself. #metoo #healing

♬ The Man – Taylor Swift

Tarahelizabeth szintén feltöltött egy videót a #MeToo-kihívásra, amelyben elmesélte, hogy 13 éves volt, amikor megerőszakolták. „Némán szenvedtem a poszttraumás stressz szindrómától, bántottam magam, öngyilkos gondolataim voltak és étkezési zavaraim. A bántalmazóm azt mondta, gusztustalan vagyok, értéktelen és csúnya. A címkék fájnak. Nem tudhatod, mi zajlik a háttérben.”

@tarahelizabeth_

LABELS HURT. You never know what someone is going through behind the scenes ❤️ #mentalhealthawareness #metoo #mentalhealth #fyp #selflove

♬ Hold On – Chord Overstreet

Bár nagyon sok területen, a divatban, zenében, politikában és a munkahelyeken rengeteg változás történt a #MeToo mozgalom megjelenése óta, a TikTokon terjedő kihívás azt bizonyítja, hogy az út vége még nagyon messze van.

Olvastad már?

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash