A #MeToo-kihívás TikTokon fedi fel a nők fájdalmas titkait

2020. május 24. |

Bár úgy tűnt, hogy a #MeToo már elérte célját, a koronavírus-járvány és a kényszerű összezártság miatt a legtöbb érintett országban megnőtt a családon belüli erőszakos esetek száma. Még ennek ismeretében is sokkoló, hogy még mindig nők ezrei osztották meg történetüket az ellenük elkövetett támadásokról.

2017-ben egy egyszerű szóval kezdődött: Me Too. Alyssa Milano, hogy támogassa barátját és volt kolléganőjét, Rose McGowant a szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt azóta már elítélt Harvey Weinstein filmmogullal szemben, csak annyit kért a nőktől, hogy ezt a rövid kifejezést írják ki, ha velük is előfordult már. Így szerették volna megmutatni, hogy a szexuális zaklatás és erőszak nem egyedi eset.


Rengeteg, akár évtizedekre eltemetett történet került a felszínre azóta, a közösségi oldalakon számos nő mesélte el a saját traumáját. A Facebook, Twitter és Instagram után most a TikTokot is elérte a mozgalom.

Az új kihívás #MeToo hashtaggel indult útjára, a felvételeken a túlélők „lefestik fájdalmukat”, és megosztják, mi történt velük közben. A kihívás nyers és szívszorító, ahogy fiatal nők tízezrei állnak ki egymásért és egymás mellé a közösségi oldalon.

Bailey Jones videóját több mint 2 millióan lájkolták. Ő pontosan azt az öltözéket viseli a rövid videón, ami az ellene elkövetett támadáskor is rajta volt, és megmutatja azt a rendőrségi jelentést is, amelyben közölték vele, hogy támadója egy regisztrált szexuális ragadozó volt.

@bailey_jones

Thank you to the women on this app for speaking out and giving me the strength to tell my story. #metoo

♬ Growth – myjuicysteak

A Becauseofwhatapp nevű felhasználó más oldalról közelítette meg a kihívást. Ő azt a szürke pulóvert mutatta meg, melyet öt éven át viselt az ellene elkövetett szexuális bűncselekmény után, mintegy védőruhaként. A videóban azt írja rá: túlélő. Az ő videóját is több, mint egymillióan lájkolták.

@becauseofwhathapp

After been sexually assaulted I wanted to wear oversized great and black clothes that hid and protected me. Now I protect myself. #metoo #healing

♬ The Man – Taylor Swift

Tarahelizabeth szintén feltöltött egy videót a #MeToo-kihívásra, amelyben elmesélte, hogy 13 éves volt, amikor megerőszakolták. „Némán szenvedtem a poszttraumás stressz szindrómától, bántottam magam, öngyilkos gondolataim voltak és étkezési zavaraim. A bántalmazóm azt mondta, gusztustalan vagyok, értéktelen és csúnya. A címkék fájnak. Nem tudhatod, mi zajlik a háttérben.”

@tarahelizabeth_

LABELS HURT. You never know what someone is going through behind the scenes ❤️ #mentalhealthawareness #metoo #mentalhealth #fyp #selflove

♬ Hold On – Chord Overstreet

Bár nagyon sok területen, a divatban, zenében, politikában és a munkahelyeken rengeteg változás történt a #MeToo mozgalom megjelenése óta, a TikTokon terjedő kihívás azt bizonyítja, hogy az út vége még nagyon messze van.

Olvastad már?

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél fogadalom

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél

Elmesélem életem első édeshármasát édes hármas

Elmesélem életem első édeshármasát