Woody Allen memoárjának megjelenését a #MeToo továbbra sem engedi

2020. március 07.
Évek óta halogatja Woody Allen életrajzi könyvének megjelentetését, amely többször elmaradt a kiadó, a rendező és a #MeToo mozgalom kirobbanása miatt. Idén áprilisban viszont úgy tűnt, a könyvesboltok polcára kerül, dacára a szexuális zaklatás vádjának. Ám a könyvkiadó dolgozóinak és a rendező fiának erőteljes felháborodása miatt a kiadó ismét visszatáncolt.

A #MeToo mozgalom kirobbanásával egy időben hangosodott fel ismét a vád Woody Allen ellen, miszerint örökbefogadott lányát, Dylan Farrow-t hétéves korában szexuálisan zaklatta. Emiatt többször elhalasztották a kiadóval a rendező memoárjának megjelentetését. Bár a #MeToo azóta sem csendesedett, úgy tűnt, idén április 7-én mégis bemutatják az életrajzi könyvet, mely az Apropos of Nothing (Semmi apropója) címet kapta.


„A könyv átfogó összegzése a szakmai és a magánéletének, emellett bemutatja filmes, színházas, televíziós és nyomtatott munkásságát. Allen emellett leírja benne a kapcsolatát családjával, barátaival és szerelmeivel” – számolt be róla a Grand Central Publishing könyvkiadó.

A 84 éves Woody Allen mindig tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, és az 1990-es években lezajlott büntetőperben is ártatlannak találták. Ám Dylan vádjai ismét a figyelem középpontjába kerültek a Weinstein-ügy kirobbanása utáni #MeToo-érában.

Olvastad már?

A rendező életrajzi könyvének esetleges megjelenéséről először több mint tíz évvel ezelőtt reppentek fel hírek. 2003-ban a Penguinnel kötött többmillió dolláros szerződést Allen, de meggondolta magát. 2018-19-ben aztán több könyvkiadó is elutasította a rendező memoárjának kiadását. Az, hogy a Hachette-konszernhez tartozó Grand Centrallal sikerült megegyeznie, azt jelenti, hogy Woody Allen nemcsak a legnagyobb irodalmi példaképével, J.D. Salingerrel került egy kiadóhoz, hanem legnagyobb becsmérlőjével, saját fiával, Ronan Farrow-val is.

Ő volt ugyanis az, akinek Pulitzer-díjas riportja Harvey Weinstein tetteiről kirobbantotta az egész #MeToo mozgalmat. Dylan Farrow első, Hush című regénye is a kiadónál jelenik meg még idén ősszel. Ez nem meglepő módon a hírek szerint „meghökkentő éleslátással megírt, erőteljes feminista fantáziaregény” lesz.

A tény, hogy fiával közös kiadóhoz került, elég gyorsan bonyodalmakhoz is vezetett. Három nappal azután, hogy a kiadó bejelentette Allen memoárjának áprilisi megjelenését, már vissza is táncolt ettől a dolgozók és Dylan Farrow tiltakozása miatt. „A döntést, hogy töröljük Woody Allen életrajzi könyvének megjelentetését, nagyon nehéz volt. Eddig is és ezután is sok nagy port kavaró művet adtunk és adunk ki. Kiadóként fontos, hogy minden hangnak és nézetnek lehetőséget adjunk” – állt a kiadó közleményében. Ezzel minden, a könyvvel kapcsolatos jogot visszaadtak Woody Allennek, akinek úgy tűnik, továbbra is várnia kell azzal, hogy életrajza eljusson az olvasókhoz.

Forrás:
The Huffington Post, The New York Times

Fotó: Getty Images