Jóga és #MeToo: hol a határ az érintésben?

2019. november 23.
A jógastúdió, ahol a fizikai intimitás, spiritualitás és a fizikai erők áramlása egy kis helyen összpontosul, szürkébbnél is szürkébb zóna, ha #MeToo-szempontból nézzük – nem is mentes a jóga világa az új és régi zaklatásos történetektől.

Két év telt el a #MeToo mozgalom kirobbanása óta. Két éve kérte Rachel Brathen jógaoktató az Instagram-követőit, hogy írják meg neki, tapasztaltak-e már olyat, hogy a jógaórán helytelenül érintették meg őket. Százak írtak a népszerű jógaoktatónak, és adtak engedélyt Brathennek, hogy felhasználja történetüket arra, hogy elérjenek olyan személyeket, akik tenni tudnak az ilyen ügyek ellen.

Észrevétlen jógavilág
A nemkívánatos érintések miatti panaszszavak évszázadok óta hallhatók a jóga világában. A jógaközösség viszont csak nagyon lassan vagy sehogy sem halad ezen a téren. Az amerikai tornászvilág erőszakos ügyei vagy a hollywoodi #MeToo sztorik komoly vihart kavartak és következményekkel jártak, a jógavilág hasonló történeteinek szereplőire viszont szívesen tekint úgy a közvélemény, hogy ők csupán hóbortos hippik, önpromotáló instagramos influenszerek vagy márkaépítők.


Pedig a jóga az egyik legnépszerűbb mozgásforma világszerte, emellett dollármilliárdos üzlet a sportszer- és sportruházat gyártóknak. És míg a diskurzus elindult az iskolákban, templomokban, élsportban és az orvoslás területén, a jógastúdiók továbbra is érintetlenek.

Ki nyúlhat a szívcsakrához?
“A történetek közül nagyon sok a szívcsakra érintéséről szólt. Ami, mint tudjuk, ugyanott található, ahol a mellek. Szóval az teljesen rendben van, ha megérintjük valakinek a mellét, csak azért, mert a szíve is ott van?” – reflektált a történetekre Rachel Brathen, aki maga is átélt hasonló élményt jógagyakorlóként. A levelekből egyfajta mintázat rajzolódott ki Brathen előtt: a diákok számára a jógát mint spirituális gyakorlást, hatalmas, titokzatos dolgot állították be, mintha lenne benne valami felfoghatatlan, és feltételek nélkül meg kellene bízni a tanárban.

Sötét történelem
Az egyetlen nagyobb visszhangot kapott eset az ashtanga jóga egyik legnagyobb alakjának, Krishna Pattabhi Jois-nak ügye volt. A jóga ezen ágának guruja 2009-ben, 93 évesen hunyt el, így ő már nem tudott megszólalni ezzel kapcsolatban. Az ashtanga egy erőteljes fizikai gyakorlás, dinamikus jógaforma, melyet számos híresség gyakorol Gwyneth Paltrowtól Madonnán át Willem Defoe-ig. Azért vált népszerűvé az ashtanga, mert egy remek erősítő mozgásforma, némi spiritualitással ötvözve. Pattabhi Jois fektette le az asthanga alapjait és tette népszerűvé az igazításokat a jógaoktatók körében. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy a jógaórán az oktató ne segítene a diákoknak egy-egy póznál erőteljesebb vagy finomabb érintéssel belehelyezkedni a kihívást jelentő ászanákba, ám előtte inkább a szavakkal való instruálás volt az általános.


Sok diák szerint viszont Pattabhi Jois igazításai nem csak a jógáról szóltak. Ám Pattabhi Jois hatalma, elismertsége és az, hogy ezek az esetek mindig nyilvánosan történtek, valamilyen szinten mintha normalizálta volna például a nemiszervek területének érintését, így évekbe telt, mire a nők egyáltalán felfogták, mi történt velük. “Próbáltam úgy értelmezni, hogy csupán igazított a pózban, és csak arra próbált ösztökélni, hogy lazuljak bele az ászanába. És úgy próbáltam racionalizálni magamban, hogy biztosan volt olyan aspektusa is, amit én nem érthettem, és ami csak akkor válik majd világossá, ha tovább gyakorlok” – mondta Karen Rain, aki arról számolt be, hogy Pattabhi Jois egy esetben úgy feküdt rá igazítás gyanánt, hogy nemi szerveik összeértek.


Zavarba hozó élmény
Ám nem kell Indiáig menni, hogy zavarba ejtő, kényelmetlen helyzetben találjuk magunkat jógagyakorlás közben. “Kezdő jógázóként fogalmam sem volt róla, hogy így kell-e történnie egy igazításnak. Mivel a teremben senkinek sem volt furcsa, nem háborodott fel, így csendben tűrtem, mikor egy előrehajlásnál úgy állt mögém, hogy a nemi szervét a fenekmhez nyomta, a kezeit pedig a belsőcombon csúsztatta végig felfelé” – mesélte egy budapesti jógateremben átélt élményéről a 29 éves Edina, aki csak napokkal később fogta fel, hogy mi történt vele. Az átélt élmény hatására hetekig nem bírt jógaterem közelébe menni.

 

“Azóta is csak női jógaoktatóhoz megyek” – tette hozzá a fiatal nő.

“Már az óra elején megkérem a tanítványaimat, hogy jelezze, aki nem szeretne igazítást. És magam is jobban preferálom, amikor csupán egy-egy érintéssel jelzik, hova fókuszálja a figyelmét a jógázó, így én is inkább így segítek a gyakorlóimnak” – magyarázta Zsombor, egy vidéki jógastúdió oktatója, aki szerint elfogadhatatlan, ha valaki kihasználja a jógaórák meghitt légkörét és bizalmi viszonyát arra, hogy mások közelébe kerüljön.

Legyen lavina
A #MeToo mozgalom nagyon sokat segített, hogy tisztázzuk, mi a helyénvaló érintés és mi nem a főnök és alkalmazott, tanár és diák, pap és hívő, orvos és beteg között. Ideje lenne hozzáadni a listához azt is, hogy igazítás címén sem elfogadható, ha a jógaoktató az intim testrészeket érinti. “A fizikai érintés hihetetlenül fontos és csodálatos lehet. Ám nem lehetne, hogy egyszerűen megkérdezzük a jógagyakorlót, hogy neki is befogadható-e, ha megérintik? Csupán egyetlen pillanatig tart, és egyszerűen eldöntendő kérdés. Nem olyan nehéz ez” – mondta Rachel Brathen, aki reméli, hogy a két évvel ezelőtti Instagramos felhívásával elindított apró hógolyó, ha lassan is, de lavinává növekszik.

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash