Apró, ám erőteljes jelzés: Mumbaiban női alak lesz a közlekedési lámpákon

2020. augusztus 05.
Mumbai az első indiai város, ahol a gyalogátkelőhelyek közlekedési lámpáin női alakra cserélik a figurákat. A civil szervezetek szerint ez hatalmas előrelépés a nemek közötti egyenlőség szempontjából egy olyan országban, ahol még mindig erősen tartja magát az a nézet, hogy csak a férfiaknak szabadna nyilvános helyen tartózkodni.

Átcseréltetik a hagyományos, férfi figurákat a közlekedési lámpákon több mint száz gyalogátkelőhelyen az indiai Mumbai városában női alakúra. A város elöljárói ezzel szeretnék gyalogosbaráttá tenni a nagyváros útjait. 

„Az új jelzés megmutatja a város karakterét. Hiszünk a nemek közötti egyenlőségben, ezért a nők erejét is szeretnénk megmutatni. Ez csupán a kezdet” – mondta Kiran Dighavkar, Mumbai önkormányzatának helyettes városvezetője. Az egyenlőségért kampányoló civil szervezetek szerint a változás ugyan kicsinek tűnhet, ám jelentős. India több városában is csupán a forgalom nagyon kis hányadát jelentik a nők. 

„Ha a lányok egy generációja már úgy nőhet fel, hogy női alakokat lát a közlekedési lámpákon, ez azt az apró, ám erőteljes üzenetet küldi feléjük, hogy a nők is a közösséghez és a nyilvános terekhez tartoznak – mondta Shilpa Phadke szociológus. – Egy ilyen szimbólum jelenléte az utcákon megváltoztathatja azt a vélekedést, hogy az egyetlen személy, aki az utcákon lehet, férfi. Hosszú távon fontos szimbolikus értéke van.”

India pénzügyi központja már korábban is tett erőfeszítéseket a női egyenjogúság erősítéséért. A metrókon elindítottak csak női kocsikat, a buszokon pedig nők számára fenntartott üléseket jelöltek ki. A szakemberek szerint pedig a nők számára az ország legbiztonságosabb városa Mumbai. 

Ez utóbbi nagy szó, hiszen Indiában még mindig hatalmas problémát jelent a nők zaklatása a tömegközlekedési eszközökön, és a nemi erőszak is. Bár az elmúlt években a törvényhozás részéről is tapasztalható volt némi elmozdulás, a Thomson Reuters alapítvány 2018-as felmérése szerint még mindig a világ egyik legkevésbé biztonságos országa India a nők számára.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash