Greta Thunberg: mit tett a kihagyott tanév alatt?

2020. augusztus 28.
Greta Thunberg most azt teszi, amit eddigi leghíresebb beszédében, New Yorkban mondott: „Az iskolában kellene lennem.” Egy év kihagyás után a tinédzser klímaaktivista visszatér az iskolapadba. Számba vettük, mi mindent tett a kihagyott tanév alatt.

Az egyéves szünet után, amit Greta Thunberg azért tartott iskolai tanulmányaiban, hogy a világ vezetőit szembesítse a klímaválsággal és tettekre sarkallja őket, a 17 éves aktivista most visszatér az iskolapadba. Ahogy az Instagramra posztolt képe alá írta: „Az egyéves iskolaszünetem véget ér, nagyszerű érzés visszatérni az iskolába!” Nem tétlenül töltötte azonban ezt az egy évet sem Greta, nem is gondolnánk, mi minden belefért a tinédzser tizenkét hónapjába.

2019. augusztus: vitorlással áthajózott New Yorkba

A diákok a halasztott tanévet gyakran töltik hajóutakkal, ám nem feltétlenül azon a módon, ahogy Greta Thunberg is tette. Plymouth-ból New Yorkba a 4800 kilométeres utat az Atlanti-óceánon keresztül egy zéró emissziós hajóval tette meg, hogy felszólaljon az ENSZ klímakonferenciáján New Yorkban és Chilében. A tinédzser aktivista biztos akart lenni abban, hogy utazásának a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma. „Véget kell vetnünk a természet elleni háborúnknak” – mondta megérkezése után.

2019. szeptember: felszólalt az ENSZ-ben

A terveknek megfelelően Greta elmondta beszédét az ENSZ klímakonferenciáján New Yorkban. Az emlékezetes felszólalás számon kérte a világ vezetőin a tettek hiányát, és azt mondta: „Nem kellene itt lennem. Az óceán túlsó partján, iskolában kellene lennem. Ti mindannyian azt mondjátok, hogy a fiatalok a jövő reménysége. Hogy merészelitek! Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal.” Donald Trump amerikai elnökkel is találkozott Greta, és nem úgy tűnt, mint akik a legnagyobb rajongói egymásnak. 

2019. szeptember vége: globális klímasztrájk

Amerikából Kanadába utazott, ahol részt vett a Globális Klímasztrájk tüntetésén Montréálban. Több tízezer ember csatlakozott a menethez az egész országban, és az egész világon szerveztek hasonló megmozdulásokat. Elindult a Greta által inspirált iskolai sztrájk, a Fridays for Future mozgalom is, amelyhez például Jane Fonda színésznő is csatlakozott.

Olvastad már?

2019. december: egy második hajóút

Greta a tervek szerint az ENSZ klímaváltozással foglalkozó konferenciáján is felszólalt volna Chilében, ezért az amerikai kontinensen maradt, ám az esemény helyszínét áttették a belpolitikai bizonytalanságok miatt Spanyolországba. Greta viszont hű maradt az elveihez, és nem szállt repülőre, hogy azzal térjen vissza Európába. Ahelyett, hogy a könnyebb utat választotta volna, a közösségi oldalakhoz fordult, hogy segítsenek neki olyan hajót találni, amivel átszelheti ismét az Atlanti-óceánt. Egy család ajánlotta fel végül, hogy kisegítik, akik épp a világ körüli hajóútjukról töltöttek fel videókat a YouTube-ra. „Együtt kell dolgoznunk azért, hogy megőrizzük az élet feltételeit az emberiség számára. Nemcsak saját magunkért harcolunk, hanem a gyermekeinkért, az unokáinkért és a Föld minden egyes élőlényéért” – mondta Greta a megérkezés után.

2020: számon kérte Trumpot és az Európai Uniót

Az év első hónapjában Greta csatlakozott a világ legnagyobb hatalmú gazdasági vezetőihez Svájcban, a Világgazdasági Fórumon. Itt ismét összecsapott Donald Trumppal. Mindketten felszólaltak a gyűlésen, ám üzenetük nem is lehetett volna távolabb egymástól.

Márciusban az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának nagygyűlésén vett részt, ahol kritizálta az Európai Unió klímaválság elleni terveit. Greta úgy fogalmazott, hogy az Európai Parlament tagjai feladták. 

Még a koronavírus-járvány sem állíthatta meg Greta tünetését. A pandémia kitörése után bejelentette, hogy digitális sztrájkot hirdet, és online folytatják a pénteki tüntetéseket. 

A Greta-hatás

A világ politikai vezetőinek egyetlen, klímaváltozás ellen tett lépését sem tulajdonítják konkrétan Greta Thunbergnek, ám azt senki sem vitatja, hogy munkája végre a figyelem középpontjába helyezte a témát. A The New Scientist tudományos magazin 2019-ben azt írta, hogy ez volt az az év, amikor a nyilvánosság végre ráébredt a klímaválságra, és ez nagyrészt Greta munkájának köszönhető. Valószínűleg azzal, hogy most visszatér az iskolapadba, azért továbbra sem hagyja majd szó nélkül a világ politikusainak környezetvédelemmel kapcsolatos tetteit. Hiszen ahogy megígérte korábban, „szemmel tartjuk őket.”

Olvass tovább!

Forrás: BBC
Fotó: Getty Images