Greta Thunberg egymilliós nyereményét teljes egészében eladományozza

2020. július 22.
Greta Thunberg egymillió eurót adományozna különböző civil csoportoknak. A pénz nyeremény, melyet a tizenéves svéd környezetvédelmi aktivista azért a tevékenységéért kapott, amit a klímaváltozás elleni harcban és a bolygónk védelméért tett.

Nem egyetlen szervezetnek adományozná el egymillió eurós nyereményét Greta Thunberg, aki a Gulbenkian-díjjal együtt kapott kitüntetésként kapta az összeget. A díjat azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő dolgokat vittek véghez a klímaváltozás elleni harcban.

Az első projekt, amely részesül a tizenéves svéd aktivista adományából, egy egészségügyi segélyszervezet, mely az Amazonas mentén élő közösségek harcát segíti a koronavírus elleni harcban. A második százezer eurót a Stop Ecocide Alapítványnak szánja Thunberg, amely a hágai központú Nemzetközi Emberjogi Bíróságnál lobbizik azért, hogy a természetet nagymértékben károsító tevékenységet folytató embereket is elítéljék.

A 17 éves aktivista Instagramjára posztolt videójában elmondja, hogy a díj „több pénz, mint amit egyáltalán el tud képzelni, és reméli, hogy segíthet vele, hogy több jó dolgot tegyen a világban”.

View this post on Instagram

I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity! We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate- and ecological crisis — particularly those living in the Global South.
 Starting with giving €100.000 to the SOS Amazonia Campaign led by @FridaysForFutureBrasil to tackle COVID-19 in the Amazon, and €100.000 to the Stop Ecocide Foundation (@ecocidelaw ) to support their work to make ecocide an international crime. @fcgulbenkian #facetheclimateemergency

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

„Az egész nyereményt eladományozom az alapítványomon keresztül különböző szervezeteknek és projekteknek, akik olyan embereknek segítenek, akik a frontvonalban harcolnak a klímaválság és az ökológiai krízis ellen, különösen a déli féltekén” – mondta Thunberg.

Olvastad már?

Greta Thunberget 46 ország 136 jelöltje közül választotta ki az idei győztesnek a portugál szervezet. Jorge Sampaio, a pénzjutalmat odaítélő bizottság vezetője és korábbi portugál elnök Thunberget napjaink egyik leginkább figyelemreméltó alakjának nevezte, amiért képes megmozdítani és a környezetváltozás elleni harc mellé állítani a fiatalabb generációkat. 

Thunberg példája fiatalok millióit inspirálta a világ körül, hogy péntekenként kihagyják az iskolát, és helyette tüntetéssel gyakoroljanak nyomást a politikai vezetőkre a klímaváltozás elleni fellépés érdekében. A koronavírus-járvány miatt ezek a tüntetések is az online térbe költöztek.

Korábban az ENSZ előtt is felszólalt európai és észak-amerikai politikusok előtt, hogy felszólítsa őket, vegyék figyelembe a tudósok figyelmeztetéseit, és sürgősen változtassanak környezetkárosító politikájukon.

Olvass tovább!

Forrás: Reuters
Fotó: Getty Images