Greta Thunberg egymilliós nyereményét teljes egészében eladományozza

2020. július 22. |

Greta Thunberg egymillió eurót adományozna különböző civil csoportoknak. A pénz nyeremény, melyet a tizenéves svéd környezetvédelmi aktivista azért a tevékenységéért kapott, amit a klímaváltozás elleni harcban és a bolygónk védelméért tett.

Nem egyetlen szervezetnek adományozná el egymillió eurós nyereményét Greta Thunberg, aki a Gulbenkian-díjjal együtt kapott kitüntetésként kapta az összeget. A díjat azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő dolgokat vittek véghez a klímaváltozás elleni harcban.

Az első projekt, amely részesül a tizenéves svéd aktivista adományából, egy egészségügyi segélyszervezet, mely az Amazonas mentén élő közösségek harcát segíti a koronavírus elleni harcban. A második százezer eurót a Stop Ecocide Alapítványnak szánja Thunberg, amely a hágai központú Nemzetközi Emberjogi Bíróságnál lobbizik azért, hogy a természetet nagymértékben károsító tevékenységet folytató embereket is elítéljék.

A 17 éves aktivista Instagramjára posztolt videójában elmondja, hogy a díj „több pénz, mint amit egyáltalán el tud képzelni, és reméli, hogy segíthet vele, hogy több jó dolgot tegyen a világban”.

View this post on Instagram

I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity! We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate- and ecological crisis — particularly those living in the Global South.
 Starting with giving €100.000 to the SOS Amazonia Campaign led by @FridaysForFutureBrasil to tackle COVID-19 in the Amazon, and €100.000 to the Stop Ecocide Foundation (@ecocidelaw ) to support their work to make ecocide an international crime. @fcgulbenkian #facetheclimateemergency

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

„Az egész nyereményt eladományozom az alapítványomon keresztül különböző szervezeteknek és projekteknek, akik olyan embereknek segítenek, akik a frontvonalban harcolnak a klímaválság és az ökológiai krízis ellen, különösen a déli féltekén” – mondta Thunberg.

Olvastad már?

Miért káros a mikroszálas kendő, és mivel törölgessünk helyette?

Miért káros a mikroszálas kendő, és mivel törölgessünk helyette?

Minden szombaton 17 órakor Instagram-élőzünk a hazai ökomozgalmak egy-egy képviselőjével. Szombaton, a live rovat ötödik részében a Cycle marketingvezetőjével, Fedor Mariannal beszélgettünk. A rovat sajátossága, hogy minden élőt egy-egy praktikus gyakorlati tippel zárjuk, most például Mariann felhívta a figyelmünket egy érdekes tényre a mikroszálas kendőkkel kapcsolatban.

Greta Thunberget 46 ország 136 jelöltje közül választotta ki az idei győztesnek a portugál szervezet. Jorge Sampaio, a pénzjutalmat odaítélő bizottság vezetője és korábbi portugál elnök Thunberget napjaink egyik leginkább figyelemreméltó alakjának nevezte, amiért képes megmozdítani és a környezetváltozás elleni harc mellé állítani a fiatalabb generációkat. 

Thunberg példája fiatalok millióit inspirálta a világ körül, hogy péntekenként kihagyják az iskolát, és helyette tüntetéssel gyakoroljanak nyomást a politikai vezetőkre a klímaváltozás elleni fellépés érdekében. A koronavírus-járvány miatt ezek a tüntetések is az online térbe költöztek.

Korábban az ENSZ előtt is felszólalt európai és észak-amerikai politikusok előtt, hogy felszólítsa őket, vegyék figyelembe a tudósok figyelmeztetéseit, és sürgősen változtassanak környezetkárosító politikájukon.

Olvass tovább!

Forrás: Reuters
Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel