Veszélyes mértéket öltött a bosszúpornó a járvány nyomán

2020. október 03. |

Soha ennyi hívás nem érkezett még a brit segélyvonalakra a bosszúpornó miatt, mint a koronavírus-járvány kitörése és a korlátozások óta.

Több mint hatvan százalékkal nőtt meg a segélyvonalak forgalma a bosszúpornó-tartalmak miatt, mióta kitört a koronavírus-járvány. Az SWGfL jótékonysági szervezet által üzemeltetett, biztonságosabb internetért dolgozó központ esetei megduplázódtak április óta az előző év hasonló időszakához képest. A bejelentett bosszúpornó-esetek száma azóta némileg csökkent, ám még mindig jóval magasabb, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt, így a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez válhat az új normává. 

David Wright, a szervezet igazgatója szerint „a karantén extrém körülményeket teremtett, amelyek rengeteg problémát hoztak felszínre”. A szervezet szerint csak az Egyesült Királyságban közel háromezerre emelkedhet a bosszúból nyilvánosságra hozott erotikus tartalmak esete, ami a 2019-es évhez képest 22 százalékos emelkedés, és azt jelenti, hogy naponta kilenc ilyen eset történik. 

Arra is felhívta a figyelmet a beszámoló, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni annak, hogy a bosszúpornó esetek szaporodása azt is jelenti, hogy rossz irányba változtak az internethasználati szokások a korlátozások idején, és nagyobb figyelmet és támogatást kell adni az áldozatoknak. „Amit látunk, csak a jéghegy csúcsa. A legtöbb eset a zárt ajtók mögött történik, és minél szorosabban zárnak, annál veszélyesebb cselekedetek történhetnek mögötte” – utalt Sophie Mortimer arra, hogy megnőtt a kapcsolaton belüli erőszakos esetek száma is a koronavírus-járvány idején. 

A segítő szervezetek statisztikái szerint hétből egy fiatal nő kapott már fenyegetést azzal kapcsolatban, hogy megosztják az interneten a róluk készült intim felvételeket, ha nem teszik meg, amit zsarolójuk követel. A felnőttek körében 14-ből egy nő tapasztalja meg ezt a fajta zsarolást. A szervezetek szerint az áldozatok kétharmada nő.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték