Veszélyes mértéket öltött a bosszúpornó a járvány nyomán

2020. október 03.
Soha ennyi hívás nem érkezett még a brit segélyvonalakra a bosszúpornó miatt, mint a koronavírus-járvány kitörése és a korlátozások óta.

Több mint hatvan százalékkal nőtt meg a segélyvonalak forgalma a bosszúpornó-tartalmak miatt, mióta kitört a koronavírus-járvány. Az SWGfL jótékonysági szervezet által üzemeltetett, biztonságosabb internetért dolgozó központ esetei megduplázódtak április óta az előző év hasonló időszakához képest. A bejelentett bosszúpornó-esetek száma azóta némileg csökkent, ám még mindig jóval magasabb, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt, így a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez válhat az új normává. 

David Wright, a szervezet igazgatója szerint „a karantén extrém körülményeket teremtett, amelyek rengeteg problémát hoztak felszínre”. A szervezet szerint csak az Egyesült Királyságban közel háromezerre emelkedhet a bosszúból nyilvánosságra hozott erotikus tartalmak esete, ami a 2019-es évhez képest 22 százalékos emelkedés, és azt jelenti, hogy naponta kilenc ilyen eset történik. 

Arra is felhívta a figyelmet a beszámoló, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni annak, hogy a bosszúpornó esetek szaporodása azt is jelenti, hogy rossz irányba változtak az internethasználati szokások a korlátozások idején, és nagyobb figyelmet és támogatást kell adni az áldozatoknak. „Amit látunk, csak a jéghegy csúcsa. A legtöbb eset a zárt ajtók mögött történik, és minél szorosabban zárnak, annál veszélyesebb cselekedetek történhetnek mögötte” – utalt Sophie Mortimer arra, hogy megnőtt a kapcsolaton belüli erőszakos esetek száma is a koronavírus-járvány idején. 

A segítő szervezetek statisztikái szerint hétből egy fiatal nő kapott már fenyegetést azzal kapcsolatban, hogy megosztják az interneten a róluk készült intim felvételeket, ha nem teszik meg, amit zsarolójuk követel. A felnőttek körében 14-ből egy nő tapasztalja meg ezt a fajta zsarolást. A szervezetek szerint az áldozatok kétharmada nő.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash