Sztárok, akik transznemű vagy nemsemleges gyermeket nevelnek

2020. március 14.
Egyre több híresség áll a nyilvánosság elé, és támogatja nyíltan nemsemleges vagy transznemű gyerekét. Többek között Charlize Theron, Cher és Cynthia Nixon is így tett.

A nembináris emberek sem nőként, sem férfiként nem határozzák meg magukat. Amikor pedig valaki transzneműnek nevezi magát, azt jelenti, hogy a nemi és személyes identitása nem egyezik a születési nemével. Sokan azok közül, akik a férfi-nő kódokkal nem tudják meghatározni magukat, a they (ő) névmást használják magukra. Összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik nyíltan támogatják és segítik nembináris és transznemű gyerekeiket.

Charlize Theron

A Botrány színésznője 2012-ben fogadta örökbe a most már 7 éves gyerekét, Jacksont. Először fiúként mutatta meg a világnak, ám 2019 áprilisában Charlize Theron bejelentette, hogy Jackson lány.


A színésznő hangsúlyozta a helyes névmások használatát egy, nem sokkal a bejelentés után készült interjúban is. „Ahogy Jackson egyre idősebb lesz, egyre nehezebb megküzdenünk azzal, hogy még mindig a rossz névmást használják rá. Még én is úgy beszéltem róla, hogy rosszul használtam. Ez tényleg bántja őt. Nem akarok ilyen anya lenni, ezért is mondtam el korábban nyíltan, hogy lányom van.”


Dwyane Wade és Gabrielle Union

A volt NBA-s kosárlabdázó, Dwayne Wade és színésznő felesége, Gabrielle Union 12 éves gyereküket támogatják a genderfluid identitás kibogozásában. Teljesen más szemüvegen keresztül látom a dolgokat, új nézőpontot adott” – mondta Dwyane Wade gyermekéről.


Zion, aki női és férfi névmást is használ magára, az internetes zaklatás céltáblájává vált, miután Gabrielle Union olyan képet posztolt róla, amelyen haspólót és hosszú körmöket viselt. „A szeretetemen ez nem változtat. Ahogy a felelősségeimen sem. Az egyetlen dolog, amit tehetek, hogy okosabb leszek, és képzem magam a témában. Ez a feladatom” – szögezte le a kosárlabdázó.

Olvastad már?

Angelina Jolie és Brad Pitt

A volt színészházaspár legidősebb nem örökbefogadott gyermeke a Shiloh nevet kapta szüleitől, ám 2014-ben kijelentette, hogy jobban szeretné, ha inkább Johnnak szólítanák, és a they névmást használja magára. A 13 éves tinédzser legszívesebben gendersemleges ruhákat visel és rövid hajat hord. Jolie többször beszélt arról, hogy hagyja, hogy gyerekei olyan identitással éljenek, amivel azonosulni tudnak, és a ruhaválasztásukba sem szól bele.


Cynthia Nixon

2018-ban a Szex és New York színésznője erőteljes üzenetet osztott meg Instagramján a transznemű fiáról, Samuelről. Nixon jelenlegi házastársa Christine Marinoni aktivista, akinek a gyereke az előző férjétől, Danny Mozes színésztől született. Cynthia Nixon beszélt a kép megjelenése utáni reakciókról is. „Sok támogató hang szólalt meg. De általánosságban nem ez a nagy dolog. Valójában az sokkolt, hogy ez mennyire nem vert fel nagy port, hiszen ez megmutatja, milyen messzire jutottunk rövid idő alatt” – mondta a színésznő.

Warren Beatty és Annette Bening

Az Oscar-díjas színész 2016-ban a Variety-nek adott interjújában beszélt nyíltan fia, Stephen Ira transzneműségéről. „Forradalmár, géniusz és az én hősöm, ahogy az összes gyermekem” – mondta Beatty. Stephen édesanyja, Annette Bening szintén kifejezte támogatását a fia felé. „Hihetetlenül stílusosan és rendkívüli intelligenciával vitt véghez egy hatalmas kihívást jelentő dolgot.”

Cher

Chaz Bono – Cher és Sonny Bono egyetlen gyereke – 2011-ben osztotta meg transzneműségének történetét a Becoming Chaz című dokumentumfilmben. Cher lánya eredetileg Chastity néven született, ám 2010-ben, negyvenévesen hivatalosan is nevet és nemet váltott. Édesanyja szerint a nemváltó műtét közelebb hozta őket egymáshoz. Nem jelent különbséget a kapcsolatunkban, nem érzek kevesebbet iránta. Azt gondoltam, hogy valami veszteséget érzek majd, ám semmi ilyesmi nem történt.”

Forrás: Insider

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!


Megjelent az áprilisi lapszámunk!